Goederen

Nederlandse export naar Rusland groeit weer ondanks sancties

Rusland De export naar Rusland is in de eerste zeven maanden van 2017 toegenomen naar bijna 3,2 miljard euro. Dat ligt vooral aan de aantrekkende economie.

In de eerste helft van 2017 zijn vanuit Nederland flink meer goederen naar Rusland uitgevoerd. Van januari tot en met juli ging het om een totale export van 3,2 miljard euro, 35 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is de eerste keer dat de export zo sterk is toegenomen sinds de Russen in 2014 handelssancties doorvoerden tegen de Europese Unie. De sterkste stijging zat in de uitvoer van producten die in Nederland zijn gemaakt. Wie een blik op het Russische sanctiebeleid werpt, zou niet verwachten dat er weer meer wordt producten worden geëxporteerd naar het land. President Vladimir Poetin besloot vorig jaar de boycot op producten als fruit, groenten, vlees en vis te verlengen tot en met 2017. De boycot was een reactie op sancties die de EU eerder had ingesteld, uit onvrede over de Russische annexatie van de Krim en de veronderstelde betrokkenheid bij de oorlog in Oost-Oekraïne. Dat de uitvoer naar Rusland toch is toegenomen, ligt volgens het CBS aan andere economische factoren. Zo herstelde de koers van de roebel zich de afgelopen maanden. Ook lijkt de Russische economie voorzichtig weer aan te trekken. (NRC)