Schietpartij Las Vegas

Teruglezen: minstens 59 doden bij schietpartij Las Vegas

Een schutter met automatisch wapen opende het vuur op het publiek bij een muziekfestival in de Amerikaanse stad Las Vegas. Er vielen zeker 59 doden en meer dan vijfhonderd gewonden. De dader is de 64-jarige Stephen Paddock. Over zijn motieven is nog niets bekend. De politie denkt niet dat er sprake is van een terreurdaad.

Dit is wat we weten

We sluiten het blog over de aanslag in Las Vegas af. Dit is wat we tot nu toe weten:

 • Bij een schietpartij tijdens een muziekfestival in hartje Las Vegas zijn maandag 59 mensen om het leven gekomen. Daarnaast raakten zeker 500 mensen gewond.
 • De dader is de 64-jarige Stephen Paddock. Paddock opende vanuit zijn hotelkamer op de 32e verdieping het vuur op de mensenmassa. Toen de politie met explosieven zijn hotelkamerdeur forceerde was Paddock al dood. Wat het motief van de man was is nog niet bekend.
 • Persbureaus hebben gemeld dat de politie 23 wapens in de hotelkamer heeft aangetroffen. Aan sommige semi-automatische wapens leek te zijn gesleuteld, zodat ze als automatisch wapen gebruikt konden worden.
 • Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers gevallen.
 • Voor informatie over nieuwe ontwikkelingen kunt u terecht op onze website.

  Dodental opgelopen, gesleuteld aan wapens

  Het dodental door de schietpartij in Las Vegas is opgelopen naar 59. Dat maakte de politie van de gokstad maandagnacht bekend. Ook is inmiddels duidelijk dat zeker 527 mensen gewond raakten nadat de 64-jarige Stephen Paddock het vuur opende op festivalgangers.

  Persbureaus melden dat er 23 wapens gevonden werden in zijn hotelkamer, waaruit hij schoot. Aan sommige van die wapens leek te zijn gesleuteld, zodat semi-automatische wapens als automatische wapens gebruikt konden worden. De aankoop van automatische wapens in de VS is aan strikte banden gelegd in de jaren '30.

  Wat weten we over de schietpartij?

  Dit is wat we nu weten over de schietpartij in Las Vegas.

 • Bij een schietpartij op een muziekfestival op de Strip in het hartje van Las Vegas zijn maandag zeker 58 mensen om het leven gekomen. Er raakten meer dan vijfhonderd mensen gewond. Zeker twaalf slachtoffers verkeren nog in levensgevaar. Hiermee is de schietpartij de dodelijkste in de Amerikaanse geschiedenis.
 • De dader is de 64-jarige Stephen Paddock die vanuit een hotelkamer op de 32e verdieping het vuur opende op de concertgangers. De politie trof in zijn hotelkamer negentien geweren aan en meer dan honderd kogels. Paddock was al dood toen de politie de kamer binnenkwam.
 • Er is nog weinig bekend over zijn motief. Wel is het volgens de autoriteiten duidelijk dat hij alleen handelde. Volgens de FBI is hij niet verbonden aan een terroristische groep.
 • Volgens de broer van de dader was Stephen Paddock een multimiljonair die een groot deel van zijn fortuin verdiende met de handel in vastgoed. Hij zei dat de hele familie "verbluft" was door de schietpartij.
 • Over de slachtoffers is nog weinig bekend. Volgens de Canadese minister van Binnenlandse Zaken zijn zeker twee Canadezen om het leven gekomen. Van de andere geïdentificeerde slachtoffers is bekend dat het Amerikanen zijn. Voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers.
 • President Donald Trump noemde de schietpartij tijdens een toespraak een "daad van puur kwaad". Hij riep Amerikanen op om de eenheid te bewaren.
 • 'Schutter was vastgoedmagnaat'

  Stephen Paddock zou een multimiljonair zijn die een belangrijk deel van zijn fortuin verdiende met investeringen in vastgoed. Dat heeft de Eric Paddock, de broer van de 64-jarige schutter, gezegd tegen persbureau AP. Volgens Eric werkte zijn broer ook jaren als accountant.

  Tegen de Daily Mail liet Eric Paddock al weten dat Paddock een "normale man" was. Volgens Eric moet er iets gebeurd zijn waardoor er "iets is geknapt". Zijn hele familie is "verbluft" door de gebeurtenissen, zei hij. De Amerikaanse autoriteiten lieten al weten dat Paddock waarschijnlijk alleen heeft gehandeld.

  'Schutter had 19 geweren op hotelkamer'

  De schutter zou minstens 19 geweren op zijn hotelkamer hebben, dat schrijft The New York Times op basis van een verklaring van een politieagent. Behalve de wapens zouden er ook honderden kogels zijn gevonden.

  Eerder op de dag werd al bekend dat de politie tien geweren had aangetroffen in de hotelkamer. De schutter was al dood toen de politie de hotelkamer binnenkwam.

  Las Vegas lijkt wapendebat nog niet te beïnvloeden

  De schutter opende het vuur vanuit de 32e verdieping van een hotel in Las Vegas. Zeker 58 concertgangers kwamen om het leven. Democraten willen heropening debat vuurwapens, schrijft NRC-correspondent Guus Valk.

  "Stephen Paddock (64) had vrij spel, toen hij om iets na tien uur ’s avonds lokale tijd het vuur opende op de bezoekers van het Route 91 Harvest Festival in Las Vegas. Hij zat met zeker tien geweren onopvallend verschanst op de 32ste verdieping van het Mandalay Bay Hotel. Beneden hem, aan de andere kant van de Las Vegas Boulevard, stonden duizenden mensen dicht opeengepakt te luisteren naar countryzanger Jason Aldean."

  Lees verder: Las Vegas lijkt wapendebat nog niet te beïnvloeden

  Tweede Canadees omgekomen

  De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland zegt dat er zeker twee Canadezen zijn omgekomen bij de schietpartij, aldus persbureau Reuters. Eerder op de avond was er nog sprake van een dodelijk Canadees slachtoffer.

  Het is nog niet duidelijk of er meer buitenlandse slachtoffers zijn gevallen. Van de overige slachtoffers zijn alleen nog Amerikanen geïdentificeerd.

  Ook Senaat herdenkt slachtoffers

  De Amerikaanse Senaat heeft een moment stilte gehouden om de slachtoffers van de schietpartij te herdenken. Volgens de republikeinse Senaatsfractievoorzitter Mitch McConnell is dit "een moment van nationale rouw".

  Twitter avatar McConnellPress Sen. McConnell Press .@SenateMajLdr McConnell on #LasVegas shooting: 'This Is A Moment For National Mourning And For Prayer’ https://t.co/rcTMCyiOln

  Eiffeltoren dooft lichten

  De Eiffeltoren in Parijs zal vannacht in het donker gehuld zijn. Vanaf middernacht zullen de lichten in de toren worden uitgezet om de slachtoffers van de schietpartij in Las Vegas en de aanslag zondag in Marseille te herdenken. Dat liet de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo op Twitter weten.

  Twitter avatar Anne_Hidalgo Anne Hidalgo Ce soir, nous éteindrons @LaTourEiffel dès minuit, en hommage aux victimes des attaques survenues à #Marseille et #LasVegas. #NousSommesUnis

  In Marseille werden zondag twee vrouwen doodgestoken op het station Saint-Charles in Frankrijk. De Franse politie gaat uit van een "terroristische aanval".

  Kaart: dodelijke schietpartijen in de VS

  NRC bracht in kaart hoeveel schietpartijen er in de VS de afgelopen zestien jaar hebben plaatsgevonden met meer dan zeven dodelijke slachtoffers.

  Een van de eerste grote schietpartijen vond plaats in 1991 in een Luby’s cafetaria in de Texaanse stad Killeen. Een man ramde met zijn auto door de ruit van de eetgelegenheid en schoot 22 mensen dood. Ook raakten nog eens twintig mensen gewond.

  De schietpartij in Las Vegas vandaag is de dodelijkste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis, met zeker 58 doden en 515 gewonden.

  Bron: NRC studio

  Waarom NRC van een schietpartij spreekt en niet van een terreuraanslag

  NRC schrijft vandaag bewust over een schietpartij in Las Vegas en niet over een terreuraanslag.

  De hoofdredactie licht deze keuze toe:

  "De dodelijke schietpartij in de Verenigde Staten, maandag in Las Vegas, roept de vraag op of hier sprake is van een aanslag of mogelijk zelfs een terreuraanslag. NRC prefereert concrete, feitelijke, beschrijvende termen in de dagelijkse berichtgeving, zeker wanneer nog maar weinig bekend is over achtergronden of motieven van een dader. Dan spreken we van ‘dader’ of in dit geval ‘schutter’. We volgen het adagium: hoe concreter, hoe beter. De dader, die zijn daad naar het zich laat aanzien heeft voorbereid, schoot zeker vijftig onschuldige mensen dood. Daarmee pleegde hij een de facto een aanslag. Politie en veiligheidsdiensten in de VS spreken vooralsnog niet van een terreur en ook zijn de motieven van de dader onbekend. Zo gauw er meer informatie beschikbaar is over eventuele motieven van de dader, zullen wij bekijken of we de term terroristische aanslag moeten gaan hanteren."

  Trump houdt minuut stilte

  President Donald Trump en first lady Melania hebben zojuist een minuut stilte gehouden om de slachtoffers van de schietpartij in Las Vegas te herdenken.

  Witte Huis wil wapenwetgeving nog niet bespreken

  Het Witte Huis vindt het nog te vroeg om te spreken over de wapenwetgeving in het land. Woordvoerder Sarah Sanders zei tijdens een persconferentie dat er "een tijd en een moment" is om het hierover te hebben maar "dat moment is nog niet aangebroken". Volgens Sanders is het nog niet precies duidelijk wat er is gebeurd in Las Vegas. Ze zei tijdens een persconferentie:

  "Vandaag is een dag om de overlevenden te troosten en te rouwen om diegenen die we hebben verloren."

  Ook is het volgens het Witte Huis nog te vroeg om te spreken over binnenlands terrorisme.

  Zeker een Canadees omgekomen in Las Vegas

  Bij de schietpartij in Las Vegas is zeker één Canadese burger om het leven gekomen. Dat zei de Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland maandag, meldt persbureau Reuters

  Van de overige slachtoffers zijn alleen nog Amerikanen geïdentificeerd. Twee van hen waren politieagenten buiten dienst. Voor zover bekend waren er geen Nederlanders onder de doden en gewonden.

  Huis schutter wordt doorzocht

  Politieagenten onderzoeken momenteel de woning van schutter Stephen Paddock. De 64-jarige dader woonde in een verzorgingstehuis in het dorpje Mesquite, gelegen op zo'n 130 kilometer van Las Vegas.

  Vader schutter was gewelddadige bankovervaller

  Eric Paddock beschreef zijn broer Stephen als een normale man die waarschijnlijk "verknipt" is. Maar dat is niet hele verhaal. Hij heeft ook onthuld dat zijn vader in de jaren zestig en zeventig een gewelddadige bankovervaller was. Patrick Benjamin Paddock stond ook op de lijst van de FBI van meest gezochte mensen, zo schrijft New York Magazine.

  Patrick Benjamin Paddock was gediagnosticeerd als psychopatisch, had zelfmoordneigingen en met wapens was hij levensgevaarlijk, zo schreef de FBI in 1968. Van zijn zoon Stephen is niet bekend of hij psychische problemen had.

  Overzicht van VOX met alle cijfers over vuurwapengeweld

  Na de schietpartij in een school in Oregan in oktober 2015 waar negen mensen om het leven kwamen, maakte de Amerikaanse zender VOX een zeer uitgebreid bericht met alle feiten en cijfers over vuurwapengeweld in de Verenigde Staten.

  De zeventien infographics tonen hoe uniek de VS is wanneer het gaat om het aantal wapens per inwoner, de hoeveelheid aan schietpartijen, en het aantal dodelijke slachtoffers dat is gevallen. Ook is het directe verband duidelijk tussen ruime wapenwetgeving en het aantal doden. Ofwel: meer wapens, meer doden.

  Chaos, dekking zoeken en verdriet

  Duizenden festivalbezoekers hebben zondagavond een vreselijke tijd doorstaan. Lang was het onduidelijk wat er precies gebeurde. Veel bezoekers dachten dat er vuurwerk werd afgeschoten, totdat ze mensen zagen neerstorten. NRC-medewerker Belia Heilbron verzamelde een aantal getuigenissen.

  Lees ook: ‘Ik wil hier niet sterven’

  'Niet rouwen, maar zorgen voor minder wapens'

  In zijn toespraak had president Donald Trump het niet over de wapenwetgeving in zijn land. Hij riep vooral op tot verbondenheid. Maar dat is niet genoeg, aldus New York Times-columnist Nicholas Kristof. "Het belangrijkste wat we moeten doen is niet rouwen, maar ervoor zorgen dat er minder wapens in omloop zijn".

  Kristof noemt Australië waar veel striktere wapenwetgeving werd ingevoerd na de 35 doden die vielen bij een schietpartij in 1996. Het resultaat: het aantal dodelijke slachtoffers bij schietpartijen werd gehalveerd.

  Volgens de bekende Amerikaanse columnist mag en kan zijn land niet langer wegkijken. Sinds 1970 zijn er meer Amerikanen gedood tijdens schietpartijen (inclusief zelfmoord, moord en ongelukken) dan het totale aantal dodelijke Amerikaanse slachtoffers die vielen tijdens alle oorlogen in de Amerikaanse geschiedenis. Elke dag zouden er 92 mensen omkomen door vuurwapen gerelateerd geweld, aldus Kristof.

  Hij noemt een aantal eenvoudige maatregelen die de Verenigde Staten zouden moeten nemen, waaronder een achtergrondcheck voor iedereen die een wapen koopt. De minimumleeftijd grens verhogen naar 21 en een maximum aantal wapens die je per maand zou mogen kopen.

  Lees de column van Nicholas Kristof: Preventing Future Mass Shootings Like Las Vegas

  Ruime wapenwettten in Nevada

  De schutter Stephen Paddock is afkomstig uit Mesquite, in Nevada. Deze staat heeft zeer ruime wapenwetten, zo schrijft NRC-redacteur Maartje Somers in een achtergrondartikel over de schietpartij in Las Vegas.

  "Nevada behoort tot de staten met heel ruime wapenwetten. Machine gun tourism, waarbij klanten op schietbanen voor hun plezier met zware automatische wapens in de weer mogen, is daar een stevige bron van inkomsten. Wie in Nevada eenmaal een vergunning heeft voor één wapen, mag zonder verdere problemen nieuwe wapens aanschaffen."

  Lees ook: In Nevada kom je heel simpel aan een wapen

  Russische president Poetin stuurt condoleances

  De Russische president Vladimir Poetin heeft een telegram gestuurd naar zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump waarin hij zijn condoleances heeft overgebracht. Dat meldt het Kremlin in een verklaring.

  "Deze misdaad waarbij tientallen vredeslievende burgers zijn gedood is schokkend in zijn wreedheid".

  Countryzangers uiten hun medeleven

  Een groot aantal Amerikaanse countryzangers hebben hun medeleven getoond met alle bezoekers die aanwezig waren op het Route 91 Harvest-muziekfestival. De 27-jarige Luke Combs schrijft op Instagram bij een foto die gemaakt werd op het festival dat hij "deze foto wil posten omdat het laat zien waar het festival om zou moeten gaan en niet deze vreselijke man de erkenning geeft die hij zou wanhopig zocht".

  Via Twitter laat zanger Thomas Rhett weten dat zijn hart is gebroken.

  Grammy-winnares Maren Morris schrijft op Twitter dat ze de avond voor de schietpartij speelde op het festival. Het was een van haar meest favoriete shows. "Iedereen was aan het zingen". Ze is geschokt door wat zich zondagavond gebeurde.

  Twitter avatar MarenMorris MAREN MORRIS Played Route 91 in Vegas the night before last. We were all singing. I'm in shock over this. Heartbroken for all those lives taken too soon.

  FBI: dader is niet verbonden aan terroristische groep

  Op een persconferentie heeft de FBI laten weten dat de dader van schietpartij in Las Vegas niet verbonden is aan een internationale terroristische groepering. De verklaring van speciaal-agent Aaron Rouse volgt op de claim van terreurbeweging Islamitische (IS) dat de schutter Stephen Paddock in naam van IS zou handelen.

  Eerder op de dag lieten hoge Amerikaanse regeringsvertegenwoordigers al weten dat er geen bewijs is dat Paddock in naam zou handelen van een terroristische groepering.

  Reactie van koning Willem-Alexander

  Het Koninklijk Huis heeft ook gereageerd op de schietpartij in Las Vegas. In een Facebookbericht schrijft koning Willem-Alexander:

  "Gewetenloos geweld heeft aan tientallen mensen in Las Vegas het leven gekost. Onze gedachten zijn bij de getroffenen en bij allen die in onzekerheid verkeren over het lot van hun dierbaren. Las Vegas rouwt. Wij voelen ons nauw met deze zo zwaar getroffen stad verbonden".

  Dodental opgelopen naar 58

  Het dodenaantal bij de schietpartij is opgelopen naar 58 en het aantal gewonden naar 515. Dat meldt sheriff Joe Lambardo. Zeker twaalf slachtoffers verkeren in levensgevaar, aldus de woordvoerster van de universiteitskliniek in Las Vegas. In dit ziekenhuis liggen 104 gewonden. De plaatselijke autoriteiten hebben de bevolking opgeroepen om bloed te komen doneren.

  Bij het muziekfestival in Las Vegas waren ongeveer 22.000 bezoekers. De schutter Stephen Paddock schoot op de menigte vanaf de 32ste verdieping van het nabijgelegen Mandalay Bay-hotel.

  Cartoonist Oppenheimer over Las Vegas

  De Verenigde Staten kent een zeer bloedige geschiedenis van tientallen doden bij schietpartijen. Cartoonist Ruben Oppenheimer uit het op deze wijze.

  Twitter avatar RLOppenheimer Ruben L. Oppenheimer Again and again and again...
  And again. https://t.co/tLS8P2FMG6

  Trump: daad van puur kwaad

  President Donald Trump heeft in een persconferentie op het Witte Huis zijn reactie gegeven op de schietpartij in Las Vegas. Hij noemde het een "daad van puur kwaad". De president prees alle politieagenten en hulpverleners die gelijk in actie kwamen en riep Amerikanen op om "de eenheid te bewaren". Trump zei dat hij

  "veel woede voelt over de zinloze moord op onze landgenoten, maar dat onze liefde ons bij elkaar brengt en dat altijd zal blijven doen".

  Hij liet weten dat Melania Trump en hij bidden voor alle slachtoffers en nabestaanden. Het was een religieus geïnspireerde toespraak, zo zag NRC-correspondent Guus Valk.

  Twitter avatar apjvalk Guus Valk Opvallend veel God en Bijbel in Trumps woorden, veel meer dan normaal.

  Trump bezoekt komende woensdag Las Vegas. Hij gaat slachtoffers bezoeken in de ziekenhuizen en wil gaan praten met iedereen die betrokken is bij het onderzoek naar de schietpartij.

  Persconferentie Trump

  Hier is de persconferentie te volgen van president Donald Trump.

  Minister Sessions: we bieden volledige ondersteuning

  Minister van Justitie Jef Sessions zegt in een verklaring dat zijn ministerie "volledige ondersteuning" biedt aan de stad Las Vegas voor het onderzoek naar de schietpartij. Ook de FBI, de brandweer en de explosievendienst bieden hun hulp aan. Dat meldt persbureau Reuters.

  'Geen bewijs dat schutter handelde namens groepering'

  Twee hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen laten weten dat er "geen enkel bewijs" is dat de schutter van Las Vegas gelinkt kan worden aan een internationale militante groepering. Dat meldt persbureau Reuters.

  Het is een reactie op de claim van IS dat zij achter de aanslag zouden zitten.

  Fotoserie over schietpartij Las Vegas

  De fotoredactie van NRC heeft een aantal foto's geselecteerd over de schietpartij in Las Vegas. (Let op deze serie kan schokkende beelden bevatten).

  Bekijk: op de vlucht voor schoten in Las Vegas

  IS claimt verantwoordelijkheid schietpartij Las Vegas

  Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de schietpartij in Las Vegas. Schutter Stephen Paddock zou een aantal maanden geleden bekeerd zijn tot de islam, zo meldt Amaq News Agency. Dat is het officiële mediakanaal van IS.

  Er is geen enkel bewijs of dit daadwerkelijk klopt. IS claimt wel vaker aanslagen, zoals NRC-medewerker Carolien Roelants al schreef in mei 2015 "terreurgroepen jagen niet alleen angst aan door te doden maar ook door te dreigen. Ze willen naamsbekendheid".

  Lees dit achtergrondartikel: Een aanslag claimen is makkelijker dan hem plegen
  Twitter avatar apjvalk Guus Valk Dit is heel vreemd: https://t.co/Vwe1a1aHJH

  #BREAKING : #ISIS according to @siteintelgroup Claims #LasVegas attack, says killer is “soldier” attack in response to coalition attacks pic.twitter.com/b5taByvnMj

  — Joyce Karam (@Joyce_Karam) October 2, 2017

  De politie gaat vooralsnog niet uit van een terreurdaad. Hij schildert Stephen Paddock af als een normale man die "verknipt" is geraakt. Hij hield van gokken en ging graag naar liveshows.

  President Trump geeft om 16.30 uur een persconferentie

  President Donald Trump is geïnformeerd over alle gebeurtenissen in Las Vegas, zo meldt het Witte Huis. Om 10.30 uur lokale tijd (16.30 uur Nederlandse tijd) geeft Trump een persconferentie.

  Twitter avatar WhiteHouse The White House The President has been briefed on the horrific tragedy in Las Vegas. All of those affected are in our thoughts and prayers.

  Nepberichten over schietpartij Las Vegas

  Zoals wel vaker rond aanslagen en schietpartij circuleren er allemaal nep nieuwsberichten op social media. De Amerikaanse website Buzzfeed heeft het op een rij gezet.

  Een van de berichten gaat over de comedian Sam Hyde. Via rechtse media-accounts wordt hij vaker gelinkt aan schietpartijen en aanslagen met een islamitisch motief. Hyde is volgens deze berichten een 32-jarige man die zich heeft bekeerd tot de islam en zijn naam heeft veranderd in Samir Al-Hajeed.

  Verder gaan er ook allemaal twitterberichten rond over familieleden die hun naasten missen. Een van de foto's is van de Duitse voetballer Mesut Özil die voor Arsenal speelt.

  De Amerikaanse website Mashable sprak met een van de trollen die fakeberichten over zijn vermiste vader tweette. Hij deed dit naar eigen zeggen voor de 'retweets'.

  Wie is de schutter Stephen Paddock?

  De 64-jarige Stephen Paddock komt uit het kleine stadje Mesquite in Nevada, zo meldt de Amerikaanse tv-zender NBC in een profiel over de man achter de dodelijkste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis. Mesquite ligt ongeveer 130 kilometer ten noordoosten van Las Vegas. Paddock woonde in een gemeenschap van ouderen. Hij had een vliegbrevet en beschikte over twee vliegtuigen. Paddock had een jachtvergunning van de staat Alaska.

  Het is nog onduidelijk welke wapens Paddock gebruikte tijdens de schietpartij. De politie heeft zeker tien wapens aangetroffen in het hotel, op dat moment had Paddock zich al doodgeschoten.

  Volgens zijn broer Eric Paddock was het een "normale man" die "verknipt" is geraakt, zo vertelt hij aan de Britse krant Daily Mail. Volgens Eric was er "absoluut geen indicatie dat hij zoiets zou kunnen doen", zo laat hij weten vanuit Orlando. Hij is verbijsterd dat zijn broer achter de dodelijkste schietpartij in de Verenigde Staten zit.

  Sheriff: Danley niet betrokken bij schietpartij

  Sheriff Joe Lambardo laat aan verslaggevers weten dat de politie Marilou Danley op dit moment niet verdenkt van betrokkenheid. Zij werd lange tijd gezocht en verblijft op dit moment buiten de Verenigde Staten. Danley woonde bij de schutter in huis. De dader Stephen Paddock had identificatiepapieren van haar gebruikt.

  “We have located her out of the country…we believe her, at this time, not to be involved,” Sheriff Lombardo says on Marilou Danley pic.twitter.com/FGRDPjttvX

  — CBS News (@CBSNews) October 2, 2017

  Uit politieonderzoek blijkt verder dat Paddock zich op 28 september had ingecheckt in het Mandalay Bay Hotel. Hij heeft dus meerdere dagen de tijd genomen om de schietpartij voor te bereiden.

  Politie: dader schoot zichzelf dood

  De sheriff van Las Vegas heeft gezegd dat de schutter zichzelf van het leven heeft beroofd nadat hij honderden kogels had afgevuurd op de festivalbezoekers. De politie trof hem dood aan in het hotel. Hij had de beschikking over tien wapens.

  'Geen specifieke dreiging voor andere plekken in de VS'

  In een verklaring stelt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat er na de schietpartij in Las Vegas geen "specifieke dreiging" is voor andere publieke plekken in de Verenigde Staten.

  Twitter avatar StateDept Department of State We join many at home and abroad sending our thoughts and condolences to the victims and families of the attack in #LasVegas.

  Meer dan vierhonderd gewonden

  Het aantal gewonde festivalbezoekers is opgelopen tot boven de vierhonderd. Dat blijkt uit de laatste update van de politie.

  Twitter avatar apjvalk Guus Valk De laatste cijfers: 50 doden, 406 gewonden in Las Vegas. https://t.co/as4mGZDkjC

  Getuige: gewonde bezoeker stierf in mijn armen

  Eerder op de avond interviewde ABC-verslaggever Matt Gutman een van de festivalgangers. In ontbloot bovenlijf vertelt Mike Cronk op een zeer rustige manier waar hij getuige van was. Zijn t-shirt gebruikte hij als verband om het bloeden te stelpen bij zijn vriend te helpen die drie keer in zijn borst was geschoten.

  "Het was enorm chaotisch. Ik zag dat vele mensen werden geraakt door de kogels. Een goede vriend van mij werd drie keer geraakt in zijn borst. We probeerden mensen over het hek heen te tillen en te schuilen onder het podium. Daar waren we even veilig. Tussen de schoten door konden we vluchten. We hebben vier gewonden mensen in een truck gelegd maar we konden niet weg omdat de schutter nog actief was. Uiteindelijk vonden we hier aan de andere kant van de straat een ambulance. Drie gewonden konden mee, een andere gewonde ging dood in mijn armen".

  Volg hier de live-uitzending van ABC

  Ook reactie van vice-president Pence

  Vice-president Mike Pence heeft ook gereageerd op de schietpartij in Las Vegas. Via Twitter spreekt hij zijn medeleven uit met de nabestaanden en bedankt de mensen die optraden om de schutter uit te schakelen.

  Twitter avatar VP Vice President Pence To victims, families & loved ones affected by this senseless violence in Las Vegas, Karen & I are praying for you & offering our love...
  Twitter avatar VP Vice President Pence ...The hearts & prayers of the American people are with you. You have our condolences and sympathies.
  Twitter avatar VP Vice President Pence To the courageous first responders, thank you for your acts of bravery.

  Getuigen schietpartij vertellen hun verhaal

  Aan de Amerikaanse tv-zender NBC vertelt Meghan Kearney wat er gebeurde tijdens de schietpartij.

  "We hoorden iets wat klonk alsof er vuurwerk werd afgestoken. Toen het plotselinge geluid van een machinegeweer. Mensen begonnen te schreeuwen dat ze waren geraakt. We begonnen hard weg te rennen en we zagen zeker wel honderd mensen op de grond liggen."

  De 36-jarige Kodiak Yazzie vertelt aan CBS News dat hij en zijn vriendin luisterden naar countryzanger Jason Aldean. Zij hoorden ook geluid wat klonk als vuurwerk. De muziek stopte ineens en werd weer opnieuw opgestart, maar nadat er hevige geweerschoten klonken werd het concert helemaal stopgezet.

  Slachtoffers onder politiekorps

  Ook onder het politiekorps zijn slachtoffers gevallen. Twee agenten die buiten diensttijd aanwezig waren op het muziekfestival in Las Vegas zijn gedood. Tijdens de schietpartij raakten twee agenten gewond. Eén verkeert nu in stabiele conditie, de ander heeft kleine verwondingen.

  Twitter avatar LVMPD LVMPD Two on-duty LVMPD officers were injured during the shooting. One is in stable condition after surgery and the other sustained minor injuries

  Koenders reageert op schietpartij

  Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft gereageerd op de schietpartij in Las Vegas. Hij spreekt van "verschrikkelijk geweld". Het ministerie van Buitenlandse Zaken onderzoekt of er Nederlanders bij betrokken waren.

  Twitter avatar MinBZ Ministerie van BZ Koenders: ‘Verschrikkelijk geweld dat zoveel mensen van het leven heeft beroofd. Mijn gedachten zijn bij de Amerikanen.’ #LasVegas

  Ook zijn Engelse collega-minister Boris Johnson heeft zijn medeleven betuigd.

  Twitter avatar BorisJohnson Boris Johnson Horrified by awful and indiscriminate Las Vegas attack. Thoughts with all those affected. Urgently establishing if Brits involved.

  Dader is bekende van politie

  Er komt meer informatie naar buiten over de dader van de schietpartij. De 64-jarige Stephen Paddock heeft een crimineel verleden, zo meldt de Amerikaanse tv-zender CBS. De Amerikaanse autoriteiten denken dat Paddock zich op zondag had ingecheckt in het Mandalay Bay Hotel. Vanaf de 32ste verdieping van het hotel zou hij meer dan 100 schoten hebben afgevuurd op de festivalbezoekers op het terrein onder hem. Paddock zou meerdere wapens hebben gebruikt.

  Las Vegas, Orlando, Blacksburg:

  Countryzanger Jason Aldean reageert via Instagram

  Countryzanger Jason Aldean speelde tijdens het muziekfestival toen de schietpartij begon. Hij laat via Instagram weten dat zijn gedachten en gebeden uitgaan naar iedereen die aanwezig was tijdens het concert. Aldean en zijn crew zijn veilig ondergebracht.

  Wat we tot dusver weten:

  • Het dodenaantal van de schietpartij op het publiek tijdens het muziekfestival in Las Vegas is opgelopen tot boven de vijftig. Er vielen ook meer dan tweehonderd gewonden. Het is daarmee de dodelijkste schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis.
  • De politie heeft gezegd dat de 64-jarige Stephen Paddock de dader is. Het is onbekend wat zijn motieven zijn. Hij zou niet verbonden zijn aan een militante groepering. De politie gaat niet uit van een terroristische aanslag.
  • De schutter schoot zondagavond (lokale tijd) vanaf de 32ste etage van een hotel op het publiek tijdens het concert. Duizenden mensen vluchtten in paniek weg van het terrein en probeerden ergens te schuilen. Festivalbezoekers raakten ook gewond doordat ze onder de voet werden gelopen tijdens de vluchtpoging.
  • President Donald Trump heeft zojuist ook gereageerd op de schietpartij. Via Twitter spreekt hij zijn medeleven uit met de nabestaanden.
  • Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump My warmest condolences and sympathies to the victims and families of the terrible Las Vegas shooting. God bless you!

  Dodelijkste schietpartij in Amerikaanse geschiedenis

  Met meer dan vijftig doden en tweehonderd gewonden is de schietpartij tijdens een muziekfestival in Las Vegas de dodelijkste in de Amerikaanse geschiedenis.

  In juni 2016 kwamen bij de schietpartij in de gayclub in Orlando, Florida 49 mensen om het leven.

  Sheriff: zeker vijftig doden bij schietpartij

  Het dodental tijdens de schietpartij bij het concert in Las Vegas is opgelopen tot boven de vijftig. Er vielen ook meer dan tweehonderd gewonden. Dat heeft de sheriff van Clark Country laten weten tijdens een persconferentie.

  Twitter avatar LVMPD LVMPD At this time there is in excess of 50 deceased and over 200 injured individuals.

  Sheriff Joe Lombardo heeft bevestigd dat Stephen Paddock de schutter is. De politie is nog op zoek naar Marilou Danley, zij zou de schutter hebben geholpen.

  Marilou Danley is being sought for questioning re the investigation into the active shooter incident. If seen please call 9-1-1! pic.twitter.com/Z83XvcHejH

  — LVMPD (@LVMPD) October 2, 2017

  'Dader is 64-jarige Stephen Paddock'

  Amerikaanse media melden op basis van bronnen binnen de politie dat de 64-jarige Stephen Paddock de schutter is. Hij komt uit de stad Mesquite in Nevada. Hij zou niet eerder met de politie in aanraking zijn gekomen. Het is volgens de sheriff van de gemeente onduidelijk wat zijn motieven waren.

  "We weten niet wat de overtuigingen zijn van de dader".

  Premier May betuigt medeleven

  De Britse premier Theresa May heeft haar medeleven betuigd met de slachtoffers van de schietpartij in Las Vegas. May spreekt op haar officiële Twitteraccount van een "afschuwelijke aanval". "Zij aan zij verweren we ons tegen degenen die onze manier van leven willen vernietigen", schrijft ze.

  Twitter avatar Number10gov UK Prime Minister PM – The UK’s thoughts are with the victims and the emergency services responding to the appalling attack in Las Vegas.
  Twitter avatar Number10gov UK Prime Minister PM – We stand by your side against those who seek to destroy our way of life. (2/2)

  De plek van de aanslag in beeld

  Zo ziet de locatie van de schietpartij eruit. Links ligt het festivalterrein, waar countryster Jason Aldean voor duizenden toeschouwers optrad toen de dader het vuur opende. Dat zou hij gedaan hebben vanuit het Mandalay Bay-casinohotel, rechts in beeld. Een arrestatieteam schoot de vermoedelijke dader dood op de 32ste verdieping van dat gebouw.

  Klik en sleep op de afbeelding om de omgeving van de schietpartij te bekijken.

  Sheriff: dader niet bij militante groep

  De politie van Las Vegas gaat er op dit moment niet vanuit dat de schietpartij op het countryfestival een terreurdaad was. Volgens de sheriff van de gemeente waarin de Amerikaanse stad ligt was de dader, die is doodgeschoten, een inwoner van Las Vegas. Het lijkt er niet op dat hij op de één of andere manier verbonden was aan een militante groepering, aldus de sheriff. Wie de man was, kan de politie nog niet zeggen.

  "We weten niet wat zijn motief was. Het onderzoek loopt. Op dit moment gaan we ervanuit dat hij de enige dader is."

  De politie is nog wel op zoek naar een vrouwelijke kennis van de dader. Ook zoekt het korps twee auto's die de dader zou hebben gebruikt.

  Dodental stijgt naar 20, meer dan 100 gewonden

  De schietpartij bij het concert in Las Vegas heeft aan ten minste twintig concertgangers het leven gekost. Dat heeft de politie van Las Vegas bekendgemaakt. Er vielen ook meer dan honderd gewonden. De dader is doodgeschoten op de 32ste verdieping van het Mandalay Bay-casinohotel, vlak bij het concertterrein.

  Schietpartij tijdens afsluiting festival

  De schietpartij begon terwijl de afsluitende act, countryzanger Jason Aldean, bezig was met zijn optreden. Volgens Fox News speelde hij net het laatste nummer van zijn optreden. Aldean werd tijdens de aanval van het podium gehaald. Het management van de muzikant heeft aan ABC News bevestigd dat hij in orde is.

  Het countryfestival Route 91 Harvest, waar de aanslag plaatsvond, was uitverkocht. Duizenden mensen woonden het driedaagse openluchtconcert bij. Op Route 91 Harvest speelden de afgelopen dagen ook countrysterren als Eric Church en Sam Hunt.

  Luchthaven deels weer open

  De luchthaven van Las Vegas is deels weer in bedrijf. McCarran Airport meldt op Twitter dat er weer "beperkt gevlogen kan worden". Reizigers moeten nog wel rekening houden met vertragingen. Na de aanslag werd het vliegveld gesloten. McCarran ligt pal naast het festivalterrein waar het incident plaatsvond.

  Twitter avatar LASairport McCarran Airport Limited flight activity has resumed at @LASairport. Please monitor flight status with your airline. Expect on going delays.

  Politie rukt op grote schaal uit, concertgangers zoeken dekking

  'Geen schutters meer actief'

  Volgens de politie van Las Vegas zijn er geen schutters meer actief. Dat meldt het korps op Twitter. Eerder liet de politie al weten dat er één verdachte uitgeschakeld is.

  Twitter avatar LVMPD LVMPD At this time we do not believe there are any more shooters. More information to come shortly from @Sheriff_LVMPD.

  De locatie van de aanslag

  De schietpartij vond plaats op het Route 91 Harvest-festival, een groot countryconcert aan de beroemde Strip in Las Vegas. Het festivalterrein ligt vlak bij het Mandalay Bay-casinohotel. Ooggetuigen zeggen dat ze hebben gezien hoe er vanaf de bovenste verdiepingen van het gebouw is geschoten.

  Ooggetuige: de schoten bleven maar komen

  Een ooggetuige heeft tegenover CNN haar verhaal gedaan. "De schoten bleven maar komen", zegt zij. Sommige concertgangers gingen op de grond liggen, anderen schuilden onder tribunes. Zelfs onder de auto van de ooggetuige hadden zich mensen verstopt.

  "The shots just kept coming." Witness describes how people hid under her car for safety after shooting in Las Vegas https://t.co/1CgAossIfK pic.twitter.com/KPqpf2kbOn

  — CNN International (@cnni) 2 oktober 2017

  Veertien gewonden in kritieke toestand

  Veertien mensen die na de schietpartij in het universitaire ziekenhuis van Las Vegas zijn opgenomen, verkeren in kritieke toestand. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een ziekenhuiswoordvoerder. In totaal heeft het ziekenhuis minstens 26 mensen met schotwonden binnen gekregen.

  In een eerdere update meldden we dat er twintig doden gevallen zijn. Dat bericht bleek achteraf gebaseerd op niet verifieerbare informatie.

  Politie: één verdachte uitgeschakeld

  De politie van Las Vegas meldt dat er één verdachte is uitgeschakeld. Maar, twittert het korps: het is een 'lopend onderzoek'. Dat zou erop kunnen duiden dat er nog andere daders rondlopen. De politie waarschuwt mensen niet naar de Strip te komen.

  Regarding the Las Vegas shooting.
  Police confirmed 1 suspect down.
  Also asking people to stay away from the area.pic.twitter.com/V796f09v0r

  — Philip DeFranco (@PhillyD) 2 oktober 2017

  Twitter avatar LVMPD LVMPD Confirming that one suspect is down. This is an active investigation. Again, please do not head down to the Strip at this time.

  Meerdere doden bij aanslag Las Vegas

  We openen het liveblog over de schietpartij bij een concert in Las Vegas. Dit is wat we weten:

  Bij een concert in Las Vegas zijn zondagavond (plaatselijke tijd) ten minste twee doden gevallen toen één of meerdere schutters het vuur openden op het publiek. Dat heeft een woordvoerder van het plaatselijke ziekenhuis gezegd tegen persbureau Reuters.

  De schietpartij vond plaats op het Route 91 Harvest-muziekfestival, vlak bij het Mandalay Bay-casino. De politie heeft een deel van de beroemde Strip afgesloten. Filmpjes op Twitter laten vluchtende concertbezoekers zien. Op de achtergrond klinken vuursalvo's, zo te horen van een automatisch wapen.


  Op deze beelden van concertbezoeker Drew Akioshi zijn de schoten te horen.

  Video courtesy of Drew Akioshi. He was attending the concert at mandalay bay when shooting started. pic.twitter.com/mbyh9Y387q

  — David Sakach (@davidsakach) 2 oktober 2017

  Volgens persbureau AP hebben concertgangers gezien dat er vanaf de bovenste verdiepingen van het Mandalay Bay-casino gevuurd werd. De politie van Las Vegas roept op Twitter op geen beelden te livestreamen waarop agenten te zien zijn. Die informatie zou de agenten in gevaar kunnen brengen. Het bericht lijkt erop te wijzen dat de verdachte of verdachten nog rondlopen.

  Twitter avatar LVMPD LVMPD Please do not livestream or share tactical positions of our officers on scene. This may put emergency responders in danger.

  Van het vliegveld van Las Vegas stijgen naar aanleiding van de schietpartij voorlopig geen vliegtuigen op. Ook kunnen er geen vluchten landen.