Footballster

O.J. Simpson voorwaardelijk vrij

De voormalige American-football-ster en acteur O.J. Simpson is zondag voorwaardelijk vrijgelaten, meldt persbureau Reuters. De 70-jarige Amerikaan werd in 2008 tot maximaal 33 jaar cel veroordeeld, waarvan hij minstens negen jaar moest zitten. Vanwege „goed gedrag” tijdens zijn gevangenschap is Simpson zondag vrijgekomen, wel staat hij nog minstens vijf jaar onder toezicht.

In juli werd al duidelijk dat Simpson eerder vrij zou komen. Een rechter in Las Vegas bepaalde toen dat Simpson niet zijn hele straf hoefde uit te zitten. Tot nu toe was nog niet bekend wanneer dit zou zijn. De gevangenis in Nevada, waar Simpson vastzat, was bang voor de enorme media-aandacht die zijn vrijlating zou trekken.

Simpson, in Amerika bekend onder zijn bijnaam ‘The Juice’, werd dertien jaar geleden vrijgesproken van de moord op zijn ex-vrouw en haar vriend. Het proces tegen de sportheld wordt het „proces van de eeuw” genoemd.

Vorig jaar maakte documentairemaker Ezra Edelman een veelgeprezen documentaire (OJ: Made in America) over dit proces en de problemen in de Amerikaanse maatschappij die het blootlegde. (NRC/Reuters)