Arbeidsmarkt

Polen verlaagt pensioenleeftijd tegen trend in

In Polen is met ingang van zondag de pensioengerechtigde leeftijd verlaagd. Vrouwen mogen vanaf 60 jaar met pensioen, mannen vanaf 65 jaar. De stap, een verkiezingsbelofte van de conservatieve regeringspartij PiS, gaat in tegen de trend in Europa om de pensioengerechtigde leeftijd juist te verhogen, om de kosten als gevolg van de vergrijzing in de toekomst te beteugelen. De leeftijd was door de vorige regering op 67 jaar gesteld. Voor de korte termijn verwachten economen weinig effect op de economie, maar voor de langere termijn kan het voor extra budgettaire druk zorgen. Sowieso gaat het op dit moment goed met de Poolse economie. De werkloosheid bevindt zich op het laatste niveau sinds de communistische periode begin jaren negentig. Gevolg is wel dat de lonen in vijf jaar tijd niet zo sterk zijn gestegen. Dat komt ook omdat het aanbod voor de arbeidsmarkt relatief gering is. De Poolse bevolking, 38 miljoen mensen, behoort tot de sterkste vergrijsde van Europa. Door de verlaging van de pensioenleeftijd kunnen naar schatting 330.000 mensen extra stoppen met werken. Dat staat gelijk aan 2 procent van de beroepsbevolking. Met name de toestroom van honderdduizenden werknemers uit Oekraïne kan de loongolf temperen. (Reuters)