’90 procent stemt ja in referendum Catalonië’

42,3 procent van de stemgerechtigde Catalanen is naar de stembus gegaan.

Voorstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid
Voorstanders van de Catalaanse onafhankelijkheid Foto: Santi Palacios/AP

De definitieve uitslag van het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië toont de wens van veel Catalanen onafhankelijk te worden. 90 procent van de kiezers heeft voor ja gestemd, meldt de Catalaanse overheid. Ongeveer 2,3 miljoen Catalanen hebben hun stem zondag uitgebracht, dat is 42,3 procent van alle stemgerechtigden.

Het referendum zorgde voor een onrustige dag in Spanje. Terwijl de nationale politie de stemming trachtte tegen te houden, probeerden Catalanen met man en macht de stembureaus te bereiken om hun stem uit te brengen. De dag eindigde volgens de Catalaanse regering met 893 gewonden, voornamelijk door politiegeweld.

Lees hier de ontwikkelingen rondom het referendum terug in ons liveblog.

Catalaanse leider

De president van Catalonië, Carles Puigdemont, ziet de uitslag als een overwinning. “Vandaag heeft Catalonië het recht verworven een onafhankelijke staat te worden,” zei hij toen de resultaten bekend waren.

Ook keurde hij het optreden van de Spaanse staat tegen de Catalaanse stemmers af. Puigdemont heeft gezegd dat hij de Europese Unie zal vragen te onderzoeken of er mensenrechten geschonden zijn tijdens de stemming. De Spaanse overheid zegt juist “op een evenredige manier gehandeld” te hebben.

Twitter avatar catalangov Catalan Government “Today Catalonia has gained its sovereignty and respect”
— Statement by President @KRLS on the #CatalanReferendumhttps://t.co/rw8O8ydv7u

Toekomst

Hoe het nu verder gaat met Catalonië, is onduidelijk. De Spaanse overheid blijft volhouden dat het referendum onwettig is, terwijl Puigdemont heeft gezegd dat hij bij een ja-stem de onafhankelijkheid uit zou roepen.