110.000 reizigers gestrand na ineenstorting Monarch Airlines

Monarch Airlines is de grootste Britse vliegtuigmaatschappij die ooit failliet is gegaan.

Alle vluchten van Monarch zijn geannuleerd.
Alle vluchten van Monarch zijn geannuleerd. Foto: Simon/Reuters

De Britse vliegtuigmaatschappij Monarch Airlines heeft al zijn vluchten maandag geannuleerd, omdat het de organisatie niet lukt uit de financiële problemen te komen, dit meldt persbureau AP. Door het annuleren van de vluchten zijn meer dan 110.000 reizigers gestrand. De vliegtuigmaatschappij is begonnen met een actie om de passagiers thuis te krijgen.

Vanwege achterstallige betalingen is Monarch Airlines zondagnacht failliet verklaard. Het bedrijf is om middernacht in handen gekomen van accountantskantoor KPMG, dat maandag meldde dat de vluchten niet verzet zullen worden. Zij zullen overgenomen worden door de Civil Aviation Authority (CAA), een overkoepelende organisatie van alle Britse luchtvaartmaatschappijen. Dit meldde de CAA op Twitter.

Twitter avatar UK_CAA UK CAA We are securing over 30 aircraft to fly 110,000 people back to the UK at no cost to them. #Monarch https://t.co/kS1S5kN51p

Het bedrijf bood voornamelijk korte vluchten tussen Europa en het Verenigd Koninkrijk aan, vooral naar bestemmingen in het Middellandse Zeegebied. De laatste jaren lukte het de maatschappij niet meer te concurreren met prijsvechters Ryanair en EasyJet.

De vlieglicentie van Monarch Airlines, de vier-na-grootste vliegtuigmaatschappij van het Verenigd Koninkrijk, stond op het punt van verlopen. Monarch kreeg nog een uitstel van betaling voor de licentie, maar dit mocht niet baten. Naast de duizenden gestrande reizigers, zijn ook ongeveer 300.000 reserveringen bij Monarch Airlines geannuleerd, volgens persbureau AFP.

‘Ongelukkige keuzes’

De Britse minister van Financiën, Philip Hammond, zei maandag dat het ministerie op de hoogte was van de problemen van Monarch. “De vliegtuigmaatschappij heeft ongelukkige keuzes gemaakt wat betreft het businessmodel, die duidelijk geen vruchten hebben afgeworpen”, zei Hammond tegen de BBC.

Monarch Airlines is de grootste, Britse vliegtuigmaatschappij die ooit failliet is gegaan. Bij de organisatie werken meer dan tweeduizend mensen.