Wereldvoedselorganisatie wil 75 miljoen dollar voor Rohingya

Volgens WFP-directeur Beasely bevinden de 460.000 vluchtelingen in Bangladesh zich in een “uitermate treurige situatie”.

Rohingya-vluchtelingen moeten wachten voor voedsel in een kamp in de buurt van Gumdhum in Bangladesh.
Rohingya-vluchtelingen moeten wachten voor voedsel in een kamp in de buurt van Gumdhum in Bangladesh. Foto Fred Dufour/AFP

De Wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties (WFP) heeft op zondag donoren opgeroepen om 75 miljoen dollar (63 miljoen euro) te storten in een noodfonds voor Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh. Met het geld moeten de honderdduizenden leden van deze moslimminderheid uit Birma de komende zes maanden geholpen worden, zo meldt persbureau Reuters.

In de afgelopen weken zijn bijna een half miljoen Rohingya’s gevlucht voor het geweld in eigen land. Hulpverleners in Bangladesh kunnen deze enorm toestroom aan mensen niet aan en weten nauwelijk waar ze moeten beginnen. WFP-directeur David Beasley bezocht op zondag enkele vluchtelingenkampen en liet weten aan meegereisde journalisten.

“Het is een uitermate treurige sitatie. Erger kan het niet worden. We hebben die 75 miljoen absoluut nodig”.

Talloze dorpen in brand gestoken

WFP distribueert rijst aan de bijna 460.000 vluchtelingen en energierijk beschuit aan ongeveer 200.000 vluchtelingen. De wereldvoedselorganisatie wil met het donorgeld ook voedingssuplementen uitdelen aan vrouwen en kinderen. Veel Rohingya’s zijn na de lange vlucht ondervoed geraakt.

Lees ook deze reportage van NRC-correspondent Joeri Boom: Rohingya-vluchtelingen hebben geen water, geen eten, geen ouders

Na jarenlange onderdrukking van door het leger vielen Rohingya-opstandelingen eind augustus politieposten en een legerbasis aan in de deelstaat Rakhine. Het Birmese leger grepen deze acties aan om hele dorpen in de brand te steken. Veel inwoners werden bij deze “opruimacties” gedood. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft Birma opgeroepen om de militaire acties op te schorten en het geweld tegen de Rohingya-moslims te beëindigen. Bangledesh wil dat de vluchtelingen weer terug gaan naar eigen land.