IS claimt aanslag in Marseille

De dader is doodgeschoten door een militair. De Franse politie gaat uit van een terroristische aanslag.

Politie-onderzoekers bij het treinstation Saint-Charles waar een man twee vrouwen dodelijk heeft verwond. De dader werd volgens doodgeschoten door Franse militairen.
Politie-onderzoekers bij het treinstation Saint-Charles waar een man twee vrouwen dodelijk heeft verwond. De dader werd volgens doodgeschoten door Franse militairen. Foto Jean-Paul Pelissier/ Reuters

Update: Islamitische Staat (IS) eist de aanslag in Marseille op. Dit meldt de persdienst van de terreurgroep. Volgens IS was de man die zondag twee vrouwen doodstak met een mes een “soldaat” van de organisatie.

Twee reizigers zijn zondagmiddag overleden na een aanval met een mes. Het incident gebeurde op het station Saint-Charles in de Zuid-Franse plaats Marseille, meldt persbureau AFP. De dader is doodgeschoten door militairen. De politie heeft opgeroepen het station te mijden, het treinverkeer staat stil.

Volgens een politiebron riep de dader “Allahoe akbar” toen hij de aanval uitvoerde. Volgens de politie gaat het waarschijnlijk om een “terroristische aanval”. De dader zou tussen de 25 en 30 jaar oud zijn. Hij had geen identificatiepapieren bij zich. De openbaar aanklager is een onderzoek gestart naar de aanval.

Slachtoffers 17 en 20 jaar oud

Een getuige zag dat een man een mes uit zijn mouw pakte en instak op een jonge vrouw. Daarna viel hij een andere vrouw aan. Tijdens de aanval riep hij een islamitische kreet, zo liet de getuige weten aan persbureau Reuters. Patrouillerende soldaten schoten de dader vervolgens dood.

Een politiebron meldt dat de keel van een van de slachtoffers is doorgesneden, de ander werd gestoken in haar maag. De slachtoffers zijn 17 en 20 jaar oud.

Tijdens een persconferentie liet de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerard Collomb weten:

“Deze aanval zou een terroristische daad kunnen zijn geweest, maar dat kunnen we nog niet bevestigen. Het onderzoek loopt nog.”