Ruime zege Feyenoord en Ajax, Roda pakt eerste punten

Beide clubs wonnen hun uitduel van respectievelijk AZ en sc Heerenveen met 4-0. Vitesse en FC Utrecht speelden gelijk (1-1).

Steven Berghuis in duel met Owen Wijndal
Steven Berghuis in duel met Owen Wijndal Foto Olaf Kraak/ANP

De op papier lastige uitduels vormden voor zowel Feyenoord als Ajax geen enkel probleem. Beide clubs wonnen hun wedstrijd met 4-0. De Rotterdammers waren te sterk voor AZ en de Amsterdammers wonnen van sc Heerenveen. Vitesse en Utrecht speelden gelijk (1-1) en Roda JC pakte de eerste drie punten van het seizoen.

De Friezen begonnen sterk aan de wedstrijd en schoten binnen één minuut twee keer op de paal, maar het was Ajax dat via een mooie aanval tussen David Neres en spits Klaas-Jan Huntelaar op voorsprong kwam. De Braziliaan schoot ook de 0-2 binnen.

Zonder goed te spelen bleven de Amsterdammers ook in de tweede helft relatief makkelijk op de been. Lasse Schöne schoot een strafschop binnen en de Oostenrijkse verdediger Maximalian Wöber maakte met enig fortuin de laatste goal. Heerenveen staat ondanks de nederlaag nog boven Ajax. De Friezen bezetten de vijfde plaats met veertien punten, de Amsterdammers staan zesde met dertien punten.

Uitblinker Steven Berghuis scoorde twee keer tegen oude club

Het team van trainer Giovanni van Bronckhorst heeft zich hersteld na de recente nederlagen in de competitie en de Champions League. “Back on Track” twitterde de club na afloop van de wedstrijd.

In de eerste helft wisten de Rotterdammers al de ene na de andere goal te maken. Steven Berghuis trapte af in de elfde minuut, waarna de Zweed Sam Larsson zes minuten later ook een doelpunt maakte. Kort voor de rust wist Berghuis nogmaals te scoren. Na de rust scoorde middenvelder Tony Vilhena gemakkelijk het vierde goal, na een assist van uitblinker Berghuis.

Twitter avatar Feyenoord Feyenoord Rotterdam B a c k 🔛 t r a c k ! #azfey https://t.co/7bNLn78zsG

Dessers scoort duizendste eredivisiedoelpunt in Gelredome

Na twee nederlagen heeft FC Utrecht weer een punt gepakt. In het Gelredome opende het in de 69ste minuut de score via spits Cyriel Dessers. Het was het duizendste eredivisiedoelpunt in het stadion van Vitesse sinds de opening op 25 maart 1998.

Vitesse-speler Mason Mount zorgde in de 76e minuut voor de gelijkmaker. De 18-jarige huurling van Chelsea was twee minuten eerder het veld in gekomen. Door het gelijkspel staat de club uit Arnhem met veertien punten op derde plaats, op vier punten achterstand van koploper PSV en op één van Feyenoord.

Roda JC niet langer laatste

Na zes nederlagen op rij lukte het Roda JC om de eerste overwinning van het seizoen te halen. De Limburgse ploeg zegevierde in de uitwedstrijd tegen Sparta (2-1). In de eerste helft zorgden Tsiy William Ndenge en Dani Schahin voor een comfortabele voorsprong. Sparta-spits Robert Mühren verkleinde in de 78e minuut de achterstand.

Door de overwinning stijgt Roda JC naar de zeventiende plaats. Sparta zakt naar de zestiende plaats. Willem II staat nu laatste.