Minister Hennis biedt nabestaanden Mali excuses aan

Ze heeft vrijdagavond gebeld met de familie van de omgekomen militairen Henry Hoving (29) uit Winschoten en Kevin Roggeveld (24) uit Groningen.

Minister Jeanne Hennis moet zich dinsdag in de Kamer verantwoorden voor de fouten die zijn gemaakt rond het overlijden van de twee miltairen
Minister Jeanne Hennis moet zich dinsdag in de Kamer verantwoorden voor de fouten die zijn gemaakt rond het overlijden van de twee miltairen Foto Bart Maat/ANP

Minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) heeft haar excuses aangeboden aan de nabestaanden van de twee militairen die door een mortierongeluk in Mali zijn omgekomen. Ze heeft vrijdagavond gebeld met de familie van Henry Hoving (29) uit Winschoten en Kevin Roggeveld (24) uit Groningen, zo meldt RTV Noord. De militairen kwamen in juli 2016 in Mali om het leven tijdens een oefening met mortiergranaten.

De VVD-minister nam een dag na het uitkomen van het kritische rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) contact op. Greetje Groenbroek, de moeder van Hoving, laat dat aan de omroep weten.

“Ze heeft gezegd dat het haar verschrikkelijk spijt dat het allemaal zo gelopen is. Laat ik het zo stellen: ze heeft haar menselijke kant getoond, maar dat verandert niets aan hoe wij erover denken. We blijven bij wat we hebben gezegd.”

Mogelijke rechtszaak tegen Defensie

In een gesprek met NRC liet Groenbroek al weten dat de nabestaanden overwegen een rechtszaak te starten tegen Defensie. De nabestaanden hebben advocaat Michael Ruperti gevraagd om dit voor te bereiden.

Lees ook: Moeder omgekomen militair: ‘Wie heeft die cruciale fouten gemaakt?’

Uit het rapport van de OVV blijkt dat Defensie “ernstig tekort is geschoten” bij het incident in Mali. De veiligheid van de granaten en de medische zorg voor militairen waren niet op orde. Bij de 60-milimeter-granaat die werd gebruikt was het ontstekingsmechanisme aangetast, daardoor ontplofte het projectiel al in de lanceringsbuis. Hoving en Roggeveld werden dodelijk getroffen. Een derde militair raakte zwaargewond.

Het Nederlandse leger gebruikte ook een Togolees hospitaal voor traumabehandeling dat niet voldeed aan de militaire richtlijnen. Hierdoor kreeg de gewonde militair niet de juiste hulp. Minister Hennis moet zich komende dinsdag in de Tweede Kamer verantwoorden voor de ernstige fouten op haar ministerie.

Correctie 2-10-2017: in een eerdere versie van dit stuk stond per abuis dat de moeder van Henry Hoving ‘Geertje Groenboek’ en ‘Groenbeek’. Dat moet Greetje Groenbroek zijn.