Formule 1

LIVE: Verstappen pakt in Maleisië tweede Formule 1-zege

De vijftiende Formule 1-race van het seizoen wordt nabij Kuala Lumpur verreden op het circuit van Sepang. De race telt 56 ronden en is een van de zwaarste van het jaar gezien de temperaturen van 30+ graden Celsius en de hoge luchtvochtigheid. In de cockpit kan het nog 20 graden warmer worden. Het is na negentien jaar de laatste GP in Maleisië.

Verstappen: geweldig, ongelofelijk om te winnen

De reactie van Max Verstappen op het podium in Maleisië:

"De auto voelde direct goed. Ik zag dat Lewis wat meer moeite had en hij heeft natuurlijk veel te verliezen omdat hij nog voor de wereldtitel strijd. dus ik waagde het erop. De auto was top, deed precies wat ik wilde. Het is geweldig, ongelofelijk om te winnen. Tegen het einde van de race kon ik wat spaarzaam zijn met het materiaal voor het geval ik nog wat reserves nodig zou hebben, maar dat was niet nodig.”

Stand in het WK na 15 van de 20 races

1. Lewis Hamilton 281 punten (+18 punten)
2. Sebastian Vettel 247 (+12)
3. Valtteri Bottas 222 (+10)
4. Daniel Ricciardo 177 (+15)
5. Kimi Raikkonen 138 (+0)
6. MAX VERSTAPPEN 93 (+25)
7. Sergio Perez 76 (+8)

14. Stoffel Vandoorne 13 (+6)

Uitslag Grand Prix van Maleisië

1. MAX VERSTAPPEN (Red Bull) 56 ronden
2. Lewis Hamilton (Mercedes) + 12,8 sec
3. Daniel Ricciardo (Red Bull) +2,5
4. Sebastian Vettel (Ferrari) +37,4
5. Valtteri Bottas (Mercedes) +56,0
6. Sergio Perez (Force India) +1:18,6
7. Stoffel Vandoorne (McLaren) +1 ronde
8. Lance Stroll (Williams) +1 ronde
9. Felipe Massa (Williams) +1 ronde
10. Esteban Ocon (Force India) +1 ronde

Vettel op drie wielen?

Bizar beeld ondertussen van Vettel: de Ferrari rijdt op drie wielen rond. Hij wordt wel 4e, maar is blijkbaar aangereden door Lance Stroll (Williams). Het is blijkbaar gebeurd in de uitloopronde, ná de finish.

Max Verstappen pakt tweede Formule 1-zege in Maleisië

FINISH!!! Dáár is-ie! Max Verstappen passeert de finishlijn, het zwartwit geblokte vlaggetje wordt gezwaaid. Max verstappen wint de Grand Prix van Maleisië!

Laatste ronde

Dit moet hem worden, dit gáát hem worden. Max gaat dit winnen. Áls die Red Bull nog één rondje heel blijft...

Laatste 5 ronden voor Verstappen

52/56 Met een voorsprong van 8,6 sec op Hamilton en een persoonlijk beste rondetijd van de middag is Max Verstappen op weg naar de zege. Nog 5 ronden te gaan en dan is hij er. Teammaat Ricciardo voorlopig nog steeds op P3, achter hem nog steeds de jagende Vettel (+2 sec). De Duitser lijkt de aanval te hebben moeten staken.

"Attack now, attack now"

50/56 Bij Ferrari lijken ze ook te begrijpen dat die banden van Vettel niet tot het einde van de race de benodigde grip gaan leveren. Het moet nú gebeuren; té lang achter Ricciardo rijden zorgt er voor dat de banden en motor oververhit kunnen raken.

Twitter avatar ESPNF1 ESPN F1 "Attack now, attack now," is the message from Ferrari to Vettel.
LIVE: https://t.co/joxWA7a8gk #F1 #MalaysiaGP🇲🇾

Hamilton schroeft tempo op

48/56 Nu Vettel de achtervleugel van Ricciardo heeft bereikt heeft Hamilton zijn tempo wat verhoogt. De WK-leider evenaart nu de rondetijden van Vettel. Ook Ricciardo geeft zich niet zomaar gewonnen. Het valt niet uit te sluiten dat zowel Mercedes als Red Bull - die met respectievelijk Hamilton en Ricciardo - toch een beetje in niemandsland reden, het materiaal hebben gespaard om tegen het einde van de race genoeg over te houden om Vettel te pareren.

Nog 12 ronden te gaan

45/56 Max Verstappen nog volledig op koers voor zijn tweede GP-zege.

1. VERSTAPPEN
2. Hamilton +9,4
3. Ricciardo +17,8
4. Vettel +19,0
5. Bottas +40,6

Vettel op weg naar podium

42/56 Áls Vettel dit tempo weet vol te houden op die supersoft banden, is het podium een zeer reëel doel voor de ontketende Ferrari-coureur. Hij is per ronde een seconde sneller dan Ricciardo, die nu nog maar 5 sec voor hem ligt. Hamilton heeft nu nog maar 12 tellen op de Duister. In dit tempo - met nog 15 ronden te gaan - moet Vettel dan zeker tot Hamilton geraken.

De variabelen zijn echter: Ricciardo, hoeveel tijd verliest Vettel achter de Red Bull? En hoe lang houden de supersoft banden dit tempo nog vol?

Het ziet er heel goed uit voor Max Verstappen in Maleisië

37/56 Nog 20 ronden te gaan en Max Verstappen heeft weinig te duchten van zijn tegenstanders. Het gat naar Lewis Hamilton op de 2e plaats is gegroeid naar ruim 9 sec; Verstappen hoeft niet het maximale van zijn materiaal te eisen om de racewinst naar zich toe te trekken. Het zou zijn tweede Grand Prix-zege zijn na die fabelachtige winst in Spanje vorig jaar. Tevens zou dit pas zijn tweede podiumplek zijn in 2017; de laatste was in april (China).

Vettel vliegt

34/56 Verstappen pakt weer wat tijd op Hamilton en is nu 8,0 sec los. Vettel is veruit de snelste man en is hard op weg naar Ricciardo, tot zorg van Mercedes.

Twitter avatar MercedesAMGF1 Mercedes-AMG F1 All eyes on VET in P4 👀 The Ferrari is flying... he's 13.7s back from RIC and just over 25s behind #LH44 on track! #MalaysiaGP #F1

Vettel staat op de supersofts en lijkt nu wel veel van die band te vragen. Of dat slim is, wetende dat je concurrenten op de duurzamere soft band staan, is de vraag. In dit tempo, kan Vettel wel eens problemen krijgen met grip tegen het einde van de race.

VIDEO: Verstappen pakt de leiding

Het is inmiddels 28 ronden geleden, maar deze had u nog tegoed:

De rangorde

30/56 Voorbij het midden van de race en met de pitstops achter de rug, is dit de stand:

1. VERSTAPPEN
2. Hamilton +6,2 sec
3. Ricciardo +18,7
4. Sebastian Vettel +32,7
5. Bottas +38,1
...
7. Vandoorne +1:03,4

En daar is Max

28/56 Precies op het punt waarbij de race op de helft zit, komt Verstappen binnen. Prima stop en de gisteren 20 jaar geworden Nederlander komt terug vóór Hamilton.

Ook Vettel is binnengekomen; die had blijkbaar weinig trek in nog langer vast te zitten achter Bottas. De Fin kiest een ronde later voor zijn stop en komt achter Vettel terug op de baan. Dat ene rondje langer doorrijden op de versleten banden heeft Bottas veel gekost.

En daar is de pitstop van Hamilton

27/56 Lewis Hamilton is de eerste die binnenkomt voor nieuw rubber. Hij laat de soft band monteren en komt achter Daniel Ricciardo terug op de baan. Bottas houdt voorlopig Vettel even op.

De pitstops komen eraan

25/56 Zowel Verstappen als Hamilton beklagen zich op de boordradio over banden die hun grip aan het verliezen zijn. Beiden rijden op de supersoft band, waar Vettel op de soft rijdt. De Duitser zal dus nog langer kunnen doorrijden op deze wat duurzamere band. Tegen het einde van de race heeft Vettel dan nog een vers setje supersofts liggen om een zeer sterke eindsprint in te zetten.

Hamilton verliest op Ricciardo

18/56Het zou vandaag zomaar een Red Bull een-twee kunnen worden. Hamilton ligt nu nog tweede, maar Ricciardo rijdt snellere rondetijden en heeft het gat van 6 sec teruggebracht naar 4. Verstappen heeft niets te duchten van de Hamilton en heeft zijn voorsprong uitgebreid naar 9 sec.

In dit tempo, en met het tempo van Vettel, kan Hamilton tegen het einde van de race zomaar nog eens te maken krijgen met Vettel die zich op Sepang prima thuis lijkt te voelen in zijn Ferrari.

Vettel al op P6

15/56Vettel gaat als een speer en ligt nu al binnen de top 6, ook wel geholpen door wat vroege pitstops van coureurs voor hem.

1. MAX VERSTAPPEN
2. Lewis Hamilton +7,0 sec
3. Daniel Ricciardo +12,6
4. Valtteri Bottas +22,1
5. Sergio Perez +24,9
6. Sebastian Vettel +30,0

Ricciardo pakt Bottas

9/56En daar het tweede bewijs dat Mercedes het tempo gewoon niet optimaal te pakken heeft: Daniel Ricciardo pakt Valtteri Bottas en daarmee de 3e plek. Verstappen nog steds prima op weg en heeft nu 3,2 sec op Hamilton. Vettel is nu Alonso voorbij en neemt ook direct Kevin Magnussen (Haas) te pakken: P9 voor de Ferrari nu.

Raikkonen officieel uitgevallen

8/56Hij reed geen meter en Ferrari is er ook niet in geslaagd het probleem te verhelpen: Kimi Raikkonen is officieel de eerste uitvaller van deze GP.

Verstappen aan de leiding in Grand Prix van Maleisié

6/56 Max Verstappen heeft een vroege tegenaanval van Lewis Hamilton gepareerd en koestert nu een veilige voorsprong van ruim 2 seconden op de WK-leider. Vettel komt na zijn stormachtige begin nu niet voorbij aan Fernando Alonso (McLaren) en zit vast op P11.

VIDEO: de start

Max Verstappen leidt de race!

4/56 Het lijkt niet goed te zitten met de racesnelheid van Mercedes. Max Verstappen pakt Lewis Hamilton (video) aan het einde van het rechte stuk. De 20-jarige Nederlander leidt de GP van Maleisië.

Vettel begint voortvarend

3/56 Plek 11! In twee ronden tijd heeft Vettel al bijna de helft van het veld ingehaald en rijdt inmiddels dus al richting de punten.

Verstappen tweede na cleane start Grand Prix van Maleisië

1/56 De start verloopt clean voor alle coureurs; geen brokstukken of aanrijdingen. Max Verstappen kwam prima weg, en dat gold ook voor Lewis Hamilton. Beide coureurs leiden vóór Valtteri Bottas, die zijn Mercedes voor de Red Bull van Daniel Ricciardo heeft weten te plaatsen.

Opwarmronde onderweg

En daar rollen ze weg voor de opwarmronde. Iedereen komt weg, behalve Raikkonen. Hij staat nog in de pit, en lijkt de start niet te gaan halen.

Overleeft Verstappen nu eens de beginfase?

Tsja, dat zou eens leuk zijn. Zeker nu Kimi Raikkonen voor hem weggevallen is. een goede start zou nu best wel eens kunnen betekenen dat Verstappen de race kan leiden na de eerste ronde.

Maar te vaak dit seizoen zagen we de Red Bull al heel snel stuk gaan of verstrikt raken in aanrijdingen voordat de race goed en wel onderweg was. De eerste bochten zijn ook vandaag weer tricky: vorig jaar tikte Vettel daar Nico Rosberg nog achterstevoren.

De startopstelling

Dan nog even de voorste rijen van de grid voordat de startlichten zo meteen doven:

1. L. Hamilton - Mercedes AMG
2. K. Raikkonen - Ferrari (wagen verwijderd van startgrid)
3. M. VERSTAPPEN - Red Bull
4. D. Ricciardo - Red Bull
5. V. Bottas - Mercedes AMG
6. E. Ocon - Force India F1
7. S. Vandoorne - McLaren
8. N. Hulkenberg - Renault
9. S. Perez - Force India F1
10. F. Alonso - McLaren

20. S. Vettel - Ferrari

Update: probleem Raikkonen

Kimi Raikkonen's Ferrari wordt as we speak van de grid geduwd. Meer drama voor de Italianen hier in Maleisië. En als de voortekenen niet liegen - met de opgeblazen motor van Hamilton vorig jaar nog vers in het geheugen - zal dit niet het laatste onheil zijn dat we vandaag gaan zien.

Ferrari probeert de wagen van Raikkonen nu vanuit de pitstraat te repareren en vanaf daar de race aan te vangen. Uitstekend nieuws voor Max Verstappen natuurlijk, die nu alleen Lewis Hamilton voor zich heeft en effectief vanaf de 2e plaats start.

Lees ook: Formule 1-gids: verklarend voor de leek, verfrissend voor de liefhebber

Stand in het WK na 14 van de 20 races

Nog even het uitgangspunt van de race vandaag:

1. Lewis Hamilton 263 punten
2. Sebastian Vettel 235
3. Valtteri Bottas 212
4. Daniel Ricciardo 162
5. Kimi Raikkonen 138
6. MAX VERSTAPPEN 68
7. Sergio Perez 68

18. Stoffel Vandoorne 7

Vettel meest succesvol in Maleisië

Negentien jaar geleden werd de GP op Sepang voor het eerst verreden, dit jaar komt de F1 er voor het laatst. Althans, voorlopig. Sebastian Vettel is van de huidige coureurs het meest succesvol geweest in Maleisië; hij won er vier keer. Lewis Hamilton startte zoals vandaag tijdens de laatste vier edities vanaf pole position, maar won alleen in 2014.

Fernando Alonso (McLaren) won drie keer op Sepang, waar Kimi Raikkonen (2) en Verstappen's teammaat Daniel Ricciardo (1) ook eens succesvol waren.

Blijft het droog?

Dé vraag in Maleisië is elk jaar weer: blijft het droog of worden de coureurs getrakteerd op van die typisch (vaak) korte maar hevige tropische buien? Het zou voor Max Verstappen nog meer uitzicht bieden op een topklassering, aangezien weinig coureurs zo sterk zijn als hij op een natte baan. De voorspellingen lopen uiteen, maar de meeste wijzen op een kans op neerslag van 30 tot 40 procent. twee uur voor de start heeft het nog even flink geplenst, maar de baan is nu redelijk droog, al is het de vraag of de startplaatsen zometeen genoeg zijn opgedroogd voor de coureurs om een goede start te maken. .

Nu probleem voor Raikkonen?

Gisteren zijn teamgenoot Sebastian Vettel met aandrijfproblemen, nu Kimi Raikkonen?

Twitter avatar ZiggoSportF1 Ziggo Sport F1 Gisteren Vettel met problemen, nu Raikkonen: 'NO POWER!' #Raikkonen #MalaysiaGP https://t.co/oU4NcwzW4g

VIDEO: 70ste pole position voor Lewis Hamilton

Hij is inmiddels de recordhouder als het aankomt op meeste pole positions aller tijden. Het zag er vrijdag tijdens de trainingen absoluut niet naar uit dat Mercedes een dag later de snelste zou zijn tijdens de kwalificatie. Lewis Hamilton en Valtteri Bottas reden een onverklaarbare 1,5 seconde per ronde langzamer dan de Ferrari’s. Maar ja, zaterdag was alles anders. Aan boord bij Lewis Hamilton in zijn Mercedes op weg naar weer een snelste kwalificatietijd van het hele veld.

Is de strijd om de wereldtitel beslecht nu Vettel achteraan start?

Nee, niet dus. Geenszins zelfs. Vettel heeft met zijn Ferrari het materiaal om een prima inhaalrace te rijden en in de top 6 te finishen. Valt er een Red Bull of Mercedes uit, dan kan dat resultaat zelfs nog beter worden.

Bovendien hoef je de race van vorig jaar in Maleisië er maar bij te pakken om eraan herinnerd te worden dat ook Hamilton net zo goed hard getroffen kan worden door pech. De Brit leidde soeverein de race en leek op weg de spanning in het WK helemaal terug te brengen, tot zijn Mercedes plofte. Nico Rosberg werd 3e en nam zo uiteindelijk de beslissende voorsprong in de titelstrijd.

Wat is het voordeel voor Vettel?

In tegenstelling tot de coureurs die zich in de top 10 hebben gekwalificeerd - zij moeten starten op de band waarop zij hun beste kwalificatietijd reden - heeft de Duitser volledig vrije keuze in welke banden hij gaat gebruiken. Bovendien is de Ferrari-aandrijflijn gisteravond volledig vervangen wat Sebastian Vettel de meest nieuwe en verse krachtbron oplevert; frisser dan die van zijn titelrivaal Lewis Hamilton.

Bovendien was Ferrari het hele weekend de snelste. In de trainingen op vrijdag en zaterdag reed het Mercedes in diverse omstandigheden op aanzienlijke achterstand. Dit zou Vettel vertrouwen moeten geven in het kunnen volbrengen van een geslaagde inhaalrace.

Vettel start helemaal achteraan

Het was een rampzalige zaterdag voor Sebastian Vettel. Een dag eerder, tijdens de trainingen, leek zijn Ferrari verrassend genoeg veel sneller dan de Mercedes van zijn rivaal Lewis Hamilton. Dat kwam goed uit, want de Duitser kan na de voor hem desastreus verlopen Grand Prix van Singapore twee weken geleden geen verdere averij gebruiken.

Maar gisteren, tijdens de kwalificatie, gaf de Ferrari-aandrijflijn de geest nadat ‘s ochtends bij de laatste training al een probleem opdook. Vettel kreeg derhalve geen tijd op de klokken en start helemaal achteraan, terwijl Hamilton dus helemaal vóóraan begint. Hoe sterk is de Ferrari vandaag in Maleisië in de inhaalrace die Vettel te wachten staat?

VIDEO: de hoogtepunten van de kwalificatie

Max Verstappen reed dus naar een puike 3e tijd in de finalefase van de kwalificatie gisteren. Bekijk hier de hoogtepunten:

Welkom bij de Grand Prix van Maleisië

Het is alweer de vijftiende race van het seizoen en de eerste van wat we de eindfase van het seizoen mogen noemen. De Europese races liggen achter ons en we beginnen aan de eerste van vier races in vijf weekenden. Maleisië is met het circuit Sepang nabij Kuala Lumpur gastheer van vandaag, de race start om 09.00 uur Nederlandse tijd en telt 56 ronden.