WK Roeien

20-jarige Marieke Keijser pakt zilver in lichte skiff

Marieke Keijser in juli bij de wereldbeker in Luzern
Marieke Keijser in juli bij de wereldbeker in Luzern Foto Alexandra Wey/EPA

Marieke Keijser heeft in de lichte skiff bij de WK roeien in Florida zilver veroverd. De twintigjarige Nederlandse versnelde na 700 meter vanaf de vierde positie. Halverwege nam ze zelfs de leiding maar die moest ze 300 meter voor de finish weer prijsgeven. Met een eindtijd van 7.41 was ze iets langzamer dan Kirsten McCann uit Zuid-Afrika (7.38,78). De Amerikaanse Mary Jones pakte het brons. „In de halve finale heb ik echt energie lopen sparen zodat ik vandaag top zou zijn”, zei Keijser na afloop van haar zilveren race. „Tijdens de race wist ik wat ik moest doen. Elke twintig slagen zei ik tegen mezelf dat ik beter ben dan de rest. Ik moest het vandaag gewoon voor elkaar krijgen.” Keijser, lid van de Rotterdamse roeivereniging KR&ZV De Maas, werd dit jaar al wereldkampioen bij de beloften. In haar eerste jaar bij de senioren heeft ze nu direct een zilveren WK-medaille. (ANP)