Recensie

Recensie

Welke Pinot Noir? Franse!

Gezond drinken, bestaat niet, zeggen deskundigen. neemt het risico.

Jean-Charles Boisset (1969) is Bourgondiër in hart en nieren. In zijn lever ook trouwens. Boisset is president van J.C Boisset, het in 1961 door zijn vader Jean-Claude opgerichte wijnbedrijf. Inmiddels maakt dat deel uit van de Boisset Collection, vierentwintig domeinen in Bourgogne, Beaujolais, Rhône, Zuid-Frankrijk, Californië en Quebec. Zijn huwelijk met wijnmaker Gina Gallo zorgde voor nog wat meer draagvlak: het Amerikaanse Gallo Family Vineyards is een van de drie grootste wijnbedrijven ter wereld. Ondanks het scala aan druiven dat hij tot zijn beschikking heeft, blijft Boisset echter in alles een pinot noir-protagonist. „Ik ben geboren in Vougeot, Bourgogne. Op mijn zevende mocht ik twee wijnen proeven, Clos de Vougeot 1969 en Bonnes Mares 1964. Toen al wist ik dat wijn mijn leven verder zou gaan bepalen. Ik ben er overigens net weer geweest. Mijn oma vierde haar 104e verjaardag. Zij drinkt nog steeds elke dag een fles pinot noir.”

Ondanks het artikel in de Volkskrant van afgelopen zaterdag dat ‘gezond drinken’ niet bestaat, besluit ik toch het risico te nemen. De vraag is alleen: welke pinot noir zal ik nemen? En dat is precies waarom ‘JCB’ Nederland aandoet. Waar in mijn vorige bijdrage de wijnen van de Chileense en Argentijnse domeinen van de familie Montes vergeleken werden, is het thema thans het verschil tussen Bourgondische en Californische pinot noir. Aldus proeven we vijf wijnen van Boisset’s wijngaarden in Bourgogne en evenveel van zijn Californische domein DeLoach. „Maar het is natuurlijk geen wedstrijd”, zegt Boisset. En al wordt het dat ook niet, er ontstaan wel voorkeuren. Weliswaar is er sprake van dezelfde druif en dezelfde manier van wijn maken, toch is het als appels en peren met elkaar vergelijken. Boisset’s Bourgognes die zich ingetogen presenteren, beschaafd, authentiek, met elegante zuren, een fijn herfstpallet en een discreet alcoholpercentage van soms maar 12 procent. Versus de kopjes gevende, duidelijk zoetere en behaagziekere pinot noirs van DeLoach die niet zelden de 14,5 procent aantikken. „5-0 voor Bourgondische pinot noir, vind je ook niet?”, fluistert wijnschrijfcollega Gert Crum. „Het is als Vougeot vergelijken met San Francisco”, fluister ik terug.