Van kaassliertenhoed tot super-helikopter

Een prachtig prentenboek laat zien hoe een meisje machines bouwt – en uiteindelijk een helikopter.

Heb je wel eens geprobeerd om van lego of meccano een machientje te bouwen? En mislukte dit misschien? En gaf je het toen op? Ja?

Nee, doorzetten, leert het schitterende prentenboek Roza Rozeur, ingenieur. Roza droomt ervan ingenieur te worden. Van oude spullen bouwt ze prachtige machines zoals een worstjes-op-brood-automaat. Maar dan lacht haar lievelingsoom haar uit om haar kaassliertenhoed tegen slangen. Ontmoedigd stopt Roza met bouwen.

Totdat ze haar overgroottante Roos tegenkomt. Roos heeft vroeger zelf vliegtuigen gebouwd, maar ze heeft nooit gevlogen. Roza besluit om haar te laten vliegen en bouwt een heel bijzondere helikopter. Die stort snel neer. Maar dan, met hulp van tante Roos bouwt ze er een die wél vliegt.

Het verhaal van Roza komt volop tot leven door de schitterende tekeningen van David Roberts. Zijn kraakheldere prenten geven machines en onderdelen zo mooi weer, dat je zelf zin krijgt om te bouwen. Ze zitten ook vol mooie details. Zo staan op een blaadje in een notitieboekje van Roza tekeningen van vliegtuigen waarmee lang geleden beroemde vliegeniersters over de oceanen vlogen.

Zeker zo mooi zijn de teksten van Andrea Beaty, die ook in de vertaling levendig zijn. Het rijm is soepel en de woordspelingen vindingrijk. Je krijgt echt moed om door te gaan als je leest: „Want dingen mislukken. Dat hoort bij het leven/ Maar fout gaat het pas als je op hebt gegeven.”

Andrea Beaty & David Roberts: ‘Roza Rozeur, ingenieur’. Vertaling: Edward van de Vendel. Uitgeverij Nieuwezijds, 32 blz. €13,95