Roeisters wereldkampioen op de dubbelvier

Na verschillende tweede en derde plekken slaagden de roeisters er zaterdag eindelijk in een grote prijs te winnen.

De vrouwen-dubbelvier tijdens de voorrondes in Florida.
De vrouwen-dubbelvier tijdens de voorrondes in Florida. Foto Erik S. Lesser/EPA

Na eerder al een zilveren medaille bij de lichte skiff heeft Nederland nu ook een gouden plak gewonnen op de wereldkampioenschappen roeien in Florida. Bij de vrouwen-dubbelvier waren Nicole Beukers, Olivia van Rooijen, Sophie Souwer en Inge Janssen in een fel gevecht net te sterk voor de Poolse ploeg. Groot-Brittannië eindigde als derde.

Polen lag vrijwel de gehele race een meter of acht voor op Nederland en wist de ene na de andere Nederlandse aanval af te slaan. Pas in de laatste honderden meters begon die voorsprong wat terug te lopen, toen Nederland een laatste ultieme poging deed de Polen voorbij te steken. Pas zo’n honderd meter voor de aankomst lukte dat.

Twitter avatar WorldRowing World Rowing What a race from the Dutch women - they claim the title in the quad. #WRChamps https://t.co/S9QoBJVIle

Voor de Nederlandse vrouwen is de titel een welkome afwisseling na de tweede plaatsen op de Olympische Spelen van vorig jaar in Rio en bij de Europese Kampioenschappen eerder dit jaar. In beide gevallen werd toen verloren van de Duitse vrouwen. Zij kwamen er zaterdag echter niet aan te pas en eindigden als vierde.

‘Had het niet meer verwacht’

Ook voor de roeisters zelf kwam de zege als een verrassing. Tegenover persbureau ANP zei Beukers, die vorig jaar ook deel uitmaakte van de dubbelvier in Rio:

“Ik dacht na 1500 meter even dat het niet meer ging lukken. We kwamen niet echt dichterbij voor mijn gevoel. We wisten dat we Polen onder druk moesten houden en dat ze dan zouden breken. In de laatste 500 meter hebben we alles eruit geperst. Ik dacht tijdens de race aan de Spelen en dat heeft misschien wel het laatste zetje gegeven.”

Door de zege bij de dubbelvier komt de Nederlandse oogt tijdens dit WK op twee medailles. Vrijdagmiddag won de 20-jarige Marieke Keijser al het zilver op de lichte skiff, een onderdeel dat niet voorkomt op het programma van de Olympische Spelen. Keijser komt ook uit op de olympische dubbeltwee, waar ze samen met Ilse Paulis roeit.