Positie minister Hennis lijkt vrijwel onhoudbaar

Defensie Met zijn reactie dat het rapport van de Onderzoeksraad „zwaar genoeg” is om af te treden, zet vicepremier Asscher de positie van Hennis verder onder druk.

De toch al wankele positie van Defensie-minister Jeanine Hennis (VVD) is vrijdag verder verzwakt. Na afloop van de ministerraad reageerde ze op de vraag of het voor de Nederlandse militairen die vorig jaar waren uitgezonden naar Mali, veilig was. „Hoe kan ik dat stellen als er twee mensen zijn omgekomen?” Opvallend want op donderdag draaide Hennis nog opzichtig om dezelfde vraag heen.

Lodewijk Asscher, fractieleider van de PvdA én vicepremier, ging vrijdag nog een stap verder. Hij zei dat het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de dood van de militairen „zeker (...) zwaar genoeg” is om als minister voor af te treden. Asscher: „Hier valt niks aan te relativeren. Twee jonge mensen zijn dood, één zwaargewond en we lezen in het rapport dat er een reeks van momenten is geweest waar er niet iets is gedaan wat het had kunnen voorkomen.”

Daarmee zette hij Hennis verder onder druk. Het politieke lot van de VVD-bewindsvrouw ligt nu in handen van CDA, D66 en ChristenUnie; de partijen waarmee de VVD onderhandelt over een kabinet. De drie partijen hebben zich nog niet uitgesproken over Hennis’ positie, al is daar de animo om haar op voorhand te steunen gering. Veel betrokkenen houden er rekening mee dat Hennis dinsdag voor of tijdens het Kamerdebat zal (moeten) opstappen.

De Onderzoeksraad oordeelde donderdag dat Defensie „ernstig tekort geschoten” is in de zorg voor de veiligheid van uitgezonden militairen. Vorig jaar juli kwamen twee van hen om het leven toen een granaat vroegtijdig ontplofte. Een derde militair raakte zwaargewond. Zij werkten met ondeugdelijke mortiergranaten en de medische zorg voor hen was onvoldoende. Hennis kondigde vrijdag onderzoek onder externe leiding aan naar de vraag of er „nalatig en/ of verwijtbaar” is gehandeld.

Het rapport komt op een kwetsbaar moment voor Hennis, die graag minister wil worden op een ander departement in het kabinet-Rutte III. Ze geldt als een belangrijke vertrouweling van premier Rutte.

Hennis houdt excuses nog voor zich pagina 5