Nationalisme

Debat over Turkse ‘propagandafilm’

Nog voordat hij donderdag in première ging, veroorzaakte de Turkse actiefilm Kurtlar Vadisi: Vatan al onrust.

De film is geïnspireerd op de mislukte coup in Turkije, op 15 juli 2016. Wie de trailer bekijkt, ziet dat de acteur die ‘het gevaar van buiten’ verbeeldt heel veel lijkt op Fethullah Gülen. De Turkse president Erdogan houdt hem verantwoordelijk voor de coup. Gülen-aanhangers vrezen dat de film voor nieuwe spanningen zorgt.

CDA-fractievoorzitter Sven de Langen vreest dat ook, zo bleek donderdag tijdens een debat in de gemeenteraad. De Langen vindt dat erover gesproken moet worden zodat het Rotterdamse stadsbestuur en de politie alert zijn. Hij vindt de vertoning „link” omdat de ervaring leert dat de vlam hier in de pan kan slaan na gebeurtenissen in Turkije. Vatan (vaderland) geldt als ‘fictie’ maar het lijkt er volgens hem op dat de film het beeld versterkt dat Erdogan wil verspreiden over de coup. „Dit beeld leidt in Rotterdam tot onderdrukking van Turken die door Ankara als schuldigen worden aangewezen.”

NIDA-fractievoorzitter Nourdin El Ouali begrijpt het debat niet. „Amerikaanse oorlogsfilms zoals American Sniper verheerlijken de illegale invasie in Irak en praten martelingen goed.” VVD-raadslid Verheij merkte op dat YouTube volstaat met films die voor sommigen onwelgevallig zijn. Burgemeester Aboutaleb zei slechts één bemoeienis te hebben: of de film veilig vertoond kan worden. Dat ordedebat komt woensdag aan bod in de commissie WIPV (Werk & Inkomen, Participatie en Volksgezondheid).