MALI

Minister Hennis laat extern onderzoek naar slachtoffers doen

Defensie

Met zijn reactie dat het rapport van de Onderzoeksraad „zwaar genoeg” is om af te treden, zet vicepremier Asscher de positie van Hennis verder onder druk.

Minister Hennis laat een onderzoek doen door een onafhankelijke partij naar de toedracht van wat zich in Mali heeft afgespeeld. De vraag is of Defensie nalatig is geweest. De wankele positie van Defensie-minister Jeanine Hennis (VVD) is vrijdag verder verzwakt. Na afloop van de ministerraad reageerde ze op de vraag of het voor de Nederlandse militairen die vorig jaar waren uitgezonden naar Mali, veilig was. „Hoe kan ik dat stellen als er twee mensen zijn omgekomen?” Het politieke lot van de VVD-bewindsvrouw ligt nu in handen van CDA, D66 en ChristenUnie; de partijen waarmee de VVD onderhandelt over een nieuw kabinet.

Hennis houdt excuses nog voor zich pagina 4-5
    • Emilie van Outeren