Louvre

Waarschijnlijk erotische voorstudie van Mona Lisa

Een erotische houtskooltekening uit de collectie van het Musée Condé in Chantilly, bij Parijs, zou wel eens een werk van Leonardo da Vinci kunnen zijn. Experts van het Louvre in Parijs onderzochten de tekening en denken dat het gaat om een voorstudie van de Mona Lisa. Volgens hen is de tekening „in ieder geval deels” van de hand van Da Vinci. Het portret van een naakte, beetje mollige dame staat bekend als de ‘Monna Vanna’ en was tot nu toe toegeschreven aan het atelier van Da Vinci. Volgens Mathieu Deldicque, conservator van Musée Condé, is met name de manier waarop de handen en het gezicht zijn getekend „van uitzonderlijke kwaliteit”, zei hij tegen persbureau AFP. „Het is geen slappe kopie. Het is vrijwel zeker een voorstudie voor een olieverfschilderij.”

Technisch onderzoek door het Louvre bevestigt dat de tekening gemaakt is in Italië tijdens Da Vinci’s leven (1452-1519). Volgens Deldicque zijn de portretten bovendien even groot en is de positie van handen en bovenlichaam vrijwel identiek. Kleine gaatjes kunnen erop wijzen dat de tekening is gebruikt om de contouren van de figuur over te zetten op doek.

Maar er zijn ook twijfels. Zo is de arcering rond het hoofd duidelijk gedaan door een rechtshandige persoon. Da Vinci was linkshandig. Het Louvre gaat de tekening verder onderzoeken. Het museum bereidt een tentoonstelling voor die in 2019, het vijfhonderdste sterfjaar van Da Vinci, plaatsvindt. (NRC)