Reportage

‘Het bestemmingsplan voorziet juist in stiltegebied’

Talk of the Town Het Volkshotel aan de Wibautstraat wil de oude drukkerij en broedplaatsen ophogen. Maar die grenzen aan tuinen van bewoners.

Het Volkshotel aan de Wibautstraat, gezien vanaf het balkon van een omwonende. Het hotel wil de laagbouw ophogen.
Het Volkshotel aan de Wibautstraat, gezien vanaf het balkon van een omwonende. Het hotel wil de laagbouw ophogen. Foto Remco Koers

‘Het Volkshotel is een zwarte inktvlek die onze stille binnentuin en slaapkamers binnendringt”, zegt Tamira de Wind, voorzitter Vereniging Weesperzijdebuurt. Zo vertolkt zij de gevoelens van een groep omwonenden van het vroegere gebouw van de Volkskrant aan de Wibautstraat.

De redactie van de Volkskrant verliet in 2007 het markante kantoor. Sinds 2014 is het Volkshotel er gevestigd. Dit tot onvrede van de omwonenden, wegens overlast. In de buurt heeft het gebouw de bijnaam partyhotel: in de kelder is een nachtclub gevestigd. Op de zevende verdieping bevindt zich Club Canvas. De verschillende terrassen die er nu zijn zorgen voor lawaai. Achter het complex ligt de voormalige drukkerij, waar nu een broedplaats is gevestigd voor creatieve bedrijven. Volgens de buurtvereniging is het hotel „onophoudelijk uit op uitbreiding en vraagt het telkens nieuwe vergunningen aan”. Een van de eigenaren van het hotel, Job Heimans, wil de drukkerij twee meter verhogen voor ruimte aan vijftien broedplaatsen voor creatieve bedrijven en een bedrijfskantine. Op lange termijn heeft het hotel ambitie voor longstay-appartementen. De drukkerij en broedplaatsen grenzen aan de achterzijde en de tuinen van de omwonenden. De gemeente heeft een vergunning voor de opbouw tot de toegestane hoogte van 16 meter verleend.

Volgens bewoonster Mei Meulenbroek aan de Gijsbrecht van Aemstelstraat „gebruikt het Volkshotel op slimme wijze de broedplaatsen om de hotelactiviteiten uit te breiden, hoewel het bestemmingsplan van het binnenterrein voorziet in stiltegebied. Bovendien mag er niet worden gewoond.” Wat de bewoners verontrust is dat Heimans in een schrijven liet weten dat de uitbreiding „slechts een noodzakelijke tussenstap is in de ontwikkeling naar longstay voor hotelgasten.” Bewoning dus.

Bestuurder Thijs Reuten (PvdA) van stadsdeel Oost is zich ervan bewust dat de „gevoelens wegens overlast” hoog oplopen. Reuten: „Stadsdeel Oost heeft de aanvraag getoetst aan het bestemmingsplan en deze past hier binnen. Op dit moment loopt de bezwaarzaak tegen de vergunning, waarover een bezwaarcommissie advies uitbrengt. Ik ben ervoor met elkaar in gesprek te blijven, nu verharden zich helaas de standpunten.” Hij zegt dat het stadsdeel „los van deze vergunning handhavend optreedt als regels worden overschreden.”

De Wibautstraat in Amsterdam-Oost is een druk bezochte grootstedelijke horecalocatie met sluitingstijden tot vier uur ’s nachts. Tijden die ook voor het hotel gelden. De buurt ervaart nu al dat vooral de terrassen overlast veroorzaken: het binnenterrein „is als een amfitheater waarin geluiden weerkaatsen”, aldus De Wind. „Als de verhoging er komt, dan is dat aantasting van privacy voor de omwonenden. En de tuinen krijgen minder licht.” Er zijn ruim tachtig bezwaarschriften ingediend.

José Dol, general manager van Volkshotel, „zit” met de reactie van de buren: „We begrijpen dat geluidsoverlast een probleem is en doen er alles aan dit te voorkomen. Ook willen we in overleg blijven met de buurt. We willen een hotel zijn voor buitenlandse gasten en alle Amsterdammers, ook voor onze buren. Uiteindelijk is het inderdaad onze wens op lange termijn longstay-appartementen te realiseren, maar dat is nu niet aan de orde. Dit staat al 10 jaar in het bestemmingsplan. Graag blijven we in gesprek met de buren; sommigen zijn wel positief.”

Meulenbroek ziet het echter anders: „De uitbaters leggen onze bezwaren naast zich neer. We kregen het advies om naar de rechter te stappen om een civiele procedure te starten. Hiermee botsen wij als bewoners op de horeca, zonder beschermende buffer van de gemeente. Nachtelijke horeca maakt het hier onleefbaar; er zijn al mensen verhuisd. Het hotel heeft een aanzuigende werking. ”