Catalaanse politie sluit honderden ‘stembureaus’ af

De politie heeft al laten weten zondagochtend mensen te zullen verwijderen. De separatisten willen die dag hoe dan ook een stembusgang laten plaatsvinden.

Mensen slapen in het gebouw van de Universiteit van Barcelona om het referendum te ondersteunen.
Mensen slapen in het gebouw van de Universiteit van Barcelona om het referendum te ondersteunen. Foto Susana Vera/ANP

De Catalaanse politie heeft in Catalonië 1.300 van de 2.316 schoolgebouwen afgegrendeld waar separatisten zondag een referendum willen houden, bericht Reuters. Het referendum over onafhankelijkheid is in strijd met de wet en verboden door de Spaanse rechter. Maar Catalaanse separatisten willen zondag hoe dan ook een stembusgang laten plaatsvinden.

Als de meerderheid voor onafhankelijkheid stemt willen ze een eigen republiek uitroepen. De goed georganiseerde separatisten hebben ook plekken geheim gehouden waar mensen morgen kunnen stemmen. Ook zijn 163 schoolgebouwen die morgen als ‘stembureau’ moeten dienen, bezet door mensen die willen voorkomen dat de politie ze afsluit. Mensen hebben er zelfs de afgelopen nacht geslapen.

Lees ook: Dwars door verdeeld Catalonië

De politie heeft al laten weten zondagochtend mensen te zullen verwijderen. Vrijwilligers die zondag toch een locatie zullen openhouden, lopen de kans op een boete tot maximaal drie ton.

De Catalanen hebben al achttien keer tevergeefs verzocht om een volksraadpleging. De relatief rijke regio in het noordoosten van het land voelt zich financieel achtergesteld. Ook vinden sommigen Catalanen dat hun eigen taal en cultuur niet genoeg ruimte krijgen in Spanje. Het toppunt voor veel Catalanen was 2010 toen het Constitutioneel Hof cruciale delen haalde uit een nieuw statuut dat het gebied meer autonomie moest geven.

Lees ook: Eenheid Spanje loopt gevaar

Madrid benadrukt dat een referendum ongrondwettig is en liet eerder in september hoge Catalaanse functionarissen arresteren. In Barcelona werd zaterdag een grote demonstratie gehouden voor de eenheid in het land.

Duizenden mensen demonstreerden zaterdag in Barcelona voor een ongedeeld Spanje en zwaaiden met de Spaanse en de Catalaanse vlag. Foto Sergio Perez / Reuters