Opinie

    • Lucette Mascini

‘Bijeenkomst Turkse spanningen is mislukt’

Stelling Burgemeester Aboutaleb was niet de juiste persoon om de bijeenkomst over spanningen tussen Turkse Rotterdammers te organiseren, oordelen critici.

Na de bijeenkomst vorige week in de Maassilo voor Nederlanders van Turkse komaf die burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) had laten organiseren, klonk vooral kritiek. Hij zou zelf te veel aan het woord geweest zijn, er kwamen maar vijftig mensen opdagen en van toenadering tussen de Turkse groeperingen was geen sprake. De stelling is: ‘de bijeenkomst is mislukt’.

Alaattin Erdal, oud-voorzitter Platform Islamitische Organisaties Rijnmond: „Eens en oneens. Goed is dat Turkse Rotterdammers uit zichzelf kwamen. Ook waren er vertegenwoordigers van Turkse moskeeën die een eerdere uitnodiging van Aboutaleb afsloegen. Toch is de bijeenkomst mislukt, omdat Turken die Erdogan aanhangen sympathisanten van Gülen de coup blijven verwijten en hen uitstoten. Dat is al veertien maanden zo en dat is niet veranderd.”

Leo de Kleijn, gemeenteraadslid SP: „Eens. Het is de vraag of Aboutaleb deze bijeenkomst had moeten organiseren. Veel Turkse Rotterdammers verwijten hem dat hij de Turkse minister van Familiezaken weerde toen ze naar de stad kwam om Turkse Rotterdammers toe te spreken over het referendum.”

Tanya Hoogwerf, gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam: „Eens. De bijeenkomst was zinloos. Je gáát niet in gesprek met mensen die liever luisteren naar Dyanet, een afdeling voor godsdienstzaken van de Turkse regering, dan naar de Nederlandse wet. Je wílt niet in gesprek met Milli Görüş, een organisatie voor Turkse islamieten. Ga liever in gesprek met seculiere Turken.”

Ahmet Erdogan, Rotterdammer van Turkse komaf, kwam uit zichzelf naar de bijeenkomst: „Eens. Aboutaleb gaf de politie tijdens de demonstratie bij het consulaat, waar de Turkse minister van Familiezaken geweerd was, toestemming om honden op ons los te laten en zelfs om te schieten. Dat schept geen vertrouwen. Daarbij vind ik dat hij het probleem overdrijft. De spanningen tussen Turken en de aanhang van PVV en Leefbaar Rotterdam zijn groter.”