Advocaat paait Amrabat alvast

Nederlands elftal Bondscoach Dick Advocaat sprak met Feyenoorder Sofyan Amrabat. Met oog op de toekomst, nog niet voor Wit-Rusland en Zweden.

Sofyan Amrabat
Sofyan Amrabat Foto ANP

In woord en gebaar maakte Dick Advocaat duidelijk dat hij geen zin had in toekomstmuziek. Op korte termijn heeft maar één zaak prioriteit en dat zijn de twee naderende kwalificatiewedstrijden voor het WK tegen Wit-Rusland en Zweden. Daar moest zijn persconferentie van vrijdag vooral over gaan. Over de laatste kans om een ticket voor het WK te bemachtigen en de spelers die hem van dienst zijn bij misschien wel zijn laatste kunstje als trainer.

Maar op de achtergrond van die cruciale interlands speelt een zaak die nu al zo actueel is dat de bondscoach over zijn eigen schaduw heeft moeten stappen: de kwestie rond Feyenoord-speler Sofyan Amrabat en diens dubbele paspoort. De middenvelder speelde dinsdag zo sterk in de uitwedstrijd tegen Napoli dat het een kwestie van tijd lijkt voordat hij international wordt. De vraag is voor welk land: Nederland óf Marokko.

„Ja, wij hebben contact met hem gehad’’, verzuchtte Advocaat vrijdag. „Maar voor alle duidelijkheid: deze speler is nog geen basisspeler bij Feyenoord. Ja, hij heeft veel mogelijkheden. Maar nu hij één wedstrijd in de basis heeft gestaan, betekent dit dan dat hij in het Nederlands elftal moet spelen?”

Geërgerd zal Advocaat hebben teruggedacht aan zijn voorgaande twee termijnen als bondscoach, waarin het ondenkbaar was dat hij potentiële internationals moest paaien met vooruitzichten in Oranje. Het Nederlands elftal was wereldklasse – daar wilde iedere speler met een Nederlands paspoort voor uitkomen. Wie niet tot de selectie behoorde, behoefde niet te worden ingepakt. Diens intrinsieke motivatie was belangrijker dan een charmeoffensief.

De keuze van Hakim Ziyech lijkt dat te hebben veranderd. Als parel van FC Twente werd hij geselecteerd, maar door een blessure moest hij destijds afhaken voor Oranje. Erna hoorde hij zolang niets dat hij inging op de avances van bondscoach Hervé Renard van Marokko. Toen belde toenmalig Oranje-coach Danny Blind alsnog. Te laat.

De verontwaardiging daarover lijkt Advocaat te hebben bewogen nu al te praten met Amrabat. „Ik heb hem verteld dat hij een vaste waarde moet worden bij Feyenoord. Van daaruit selecteren we spelers voor Oranje. Zo is het altijd geweest. Het is uiteindelijk aan hemzelf om zich in de ploeg te spelen.”

Voor de speler is het een keuze tussen hoofd en hart. Namens Marokko heeft Amrabat één oefenwedstrijd gespeeld, tegen Tunesië, maar zolang hij geen officiële wedstrijd heeft gespeeld, mag hij voor Oranje kiezen. Het advies van zijn trainer Giovanni van Bronckhorst? „Dat hij naar zijn gevoel moet luisteren’’, zei de coach van Feyenoord vrijdag. „Met jongens die voor twee landen kunnen uitkomen, vormt een WK-kwalificatiewedstrijd gelijk dé keus. Dat is niet meer terug te draaien. Het is ook een moeilijke situatie waar hij in zit, waar meerdere spelers in hebben gezeten. De keuze moet goed zijn.’’

Te vroeg

Van Bronckhorst vindt het „heel logisch” dat Advocaat de speler al heeft benaderd. Hij acht dat een taak van de bondscoach en de KNVB. Zelf vindt hij het te vroeg voor een selectie van Amrabat voor de duels met Wit-Rusland en Zweden, die Oranje met ruime cijfers moet winnen om uitzicht te houden op de play-offs voor het WK. „Ik denk dat Sofyan nog wel stappen moet maken om echt international te worden. ”

Assistent-bondscoach Ruud Gullit zei eerder dat hij er geen voorstander van is om Amrabat kunstmatig op te roepen, te laten debuteren en te verwelkomen als Nederlandse international, zodat de speler aan Oranje vastzit. Dat voelt onkies. „Ik heb ook niet overwogen om hem erbij te nemen’’, aldus Advocaat. „Ik zou niet weten waar dat op gebaseerd is.’’

Met medewerking van Steven Verseput