VN-Veiligheidsraad

VS: Birmese campagne tegen Rohingya is ‘etnische zuivering’

De Verenigde Staten beschouwen de acties van Birma tegen de Rohingya als „een brute, voortdurende campagne om het land te zuiveren van een etnische minderheid”. Dat zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley donderdag in de VN-Veiligheidsraad in New York. Ze riep landen volgens persbureau Reuters op wapenleveranties aan Birma voorlopig op te schorten. Haley zei dat de Birmese daden „hoogeplaatste leiders in het land zouden moeten beschamen die zo veel hebben opgeofferd voor een open en democratisch Birma”. Daarmee leek ze te verwijzen naar nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, officieel de leider van het land. Voor de kust van Bangladesh zijn zeker vijftien Rohingya-vluchtelingen uit Birma donderdag verdronken nadat hun boot was gekapseisd. (NRC)