VS halen personeel ambassade Havana terug

60 procent van het personeel wordt teruggehaald wegens de mogelijke geluidsaanvallen die de Amerikaanse ambassade treffen in Cuba.

De Amerikaanse ambassade in Cuba.
De Amerikaanse ambassade in Cuba. Foto Alexandre Meneghini/Reuters

Na een reeks mysterieuze voorvallen die volgens Washington „specifieke aanvallen” op Amerikaanse diplomaten waren, hebben de Verenigde Staten zestig procent van het personeel op de ambassade in Havana teruggeroepen.

Amerikaanse burgers wordt afgeraden naar Cuba te reizen en de ambassade in Havana stopt met het uitgeven van visa. Cubanen kunnen wel in andere landen terecht.
Dit besluit komt nadat eerder ruim twintig diplomaten met verschillende gezondheidsklachten waren teruggekeerd. Sommigen van hen hadden serieuze hersenschade of volledig gehoorverlies.

In deze fase verwijt Washington Cuba dat het de diplomaten in Havana onvoldoende beschermt. Er gaan voorlopig geen Amerikaanse delegaties naar Cuba. Diplomatieke gesprekken, in 2015 na een halve eeuw weer op gang gekomen, kunnen wel blijven voortgaan op Amerikaanse bodem.

Lees ook: Maakt Cuba Amerikaanse diplomaten doof?

Er is aanvankelijk gespeculeerd dat Amerikanen slachtoffer zijn geworden van een aanval met supersonische geluidsgolven met een nog onbekend futuristisch wapen. Sommige ziek geworden diplomaten zeiden een hard geluid te hebben gehoord of sterke trillingen te hebben gevoeld. Anderen zeiden dat ze in bepaalde kamers in en uit zones konden lopen waar ze hard geluid konden horen. Weer anderen klaagden over misselijkheid, concentratieproblemen en tijdelijk geheugenverlies.

Persbureau AP meldt dat de FBI en andere Amerikaanse onderzoekers op uitnodiging van Cuba de huizen en hotels waar deze incidenten gebeurden, hebben onderzocht, maar niets hebben gevonden. In de zomer werden er enige tijd geen incidenten gemeld, maar eind augustus kwamen er opnieuw meldingen.

In een ontmoeting dinsdag met zijn Amerikaanse collega herhaalde de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez dat de Cubaanse regering niets te maken heeft met deze incidenten. President Raúl Castro had dat al eerder gezegd.

Correctie: Dit artikel is aangepast om duidelijker aan te geven dat er geen bewijs is gevonden voor geluidaanvallen.