Suriname

President Bouterse moet na operatie ‘rust houden’ en legt taken tijdelijk neer

De Surinaamse president Desi Bouterse (71) heeft zijn taken tijdelijk overgedragen aan vicepresident Ashwin Adhin. Bouterse moet volgens zijn woordvoerder rust houden op advies van zijn medische team, nadat hij eerder deze maand terugkeerde vanuit Cuba waar hij een ingreep onderging. Bouterse zou vrijdag in de Nationale Assemblee de begroting aanbieden en de jaarrede uitspreken. Er gaan al jaren geruchten dat Bouterse ernstig ziek is en zou lijden aan een nierkwaal. Ook wordt gespeculeerd over een mogelijke prostaataandoening. Eind oktober wordt het strafproces rondom de zogeheten Decembermoorden hervat waarin Bouterse hoofdverdachte is. Tegen de oud-legerleider is in juni 20 jaar gevangenisstraf geëist. (NRC)