Senaat Warschau

Poolse wet goedgekeurd: subsidies aan ngo’s naar centraal overheidsorgaan

De Poolse senaat heeft een omstreden wet goedgekeurd die de verdeling van subsidies aan ngo’s onder controle plaatst van een overheidsorgaan. De oppositie ziet het als poging van regeringspartij PiS voorrang te verlenen aan ngo’s die haar conservatieve standpunten uitdragen. De verdeling van de fondsen, inclusief EU-geld, is voortaan in handen van het Nationaal Instituut voor Vrijheid, waarvan het bestuur wordt benoemd en gecontroleerd door de regering. Critici vrezen dat onder de nieuwe wet minder geld beschikbaar is voor kwesties als homorechten of de rechtsstaat. President Duda, die onlangs in conflict raakte met zijn eigen PiS over eveneens omstreden wetten over de rechtspraak, zal deze ngo-wet waarschijnlijk wel goedkeuren. (NRC)