Polen

Omstreden wet centraliseert verdeling van subsidies

De Poolse senaat heeft donderdag een omstreden wet goedgekeurd die de verdeling van subsidies aan niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) onder controle plaatst van een centraal overheidsorgaan. De oppositie ziet de wet als poging van de machtige regeringspartij PiS om voorrang te verlenen aan ngo’s die de conservatieve standpunten van de partij uitdragen.

De verdeling van de fondsen, inclusief geld afkomstig van de Europese Unie, is voortaan in handen van het Nationaal Instituut voor Vrijheid, dat ook verantwoordelijk wordt voor de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld. Het bestuur van het instituut zal benoemd en gecontroleerd worden door de regering. Volgens minister van Cultuur Piotr Glinski is de wet bedoeld om de belangen van kleine en lokale ngo’s te verzekeren.

Maar critici vrezen dat er onder de nieuwe wet minder geld beschikbaar zal zijn voor kwesties als homorechten of de rechtsstaat, en dat de beschikbare middelen vooral naar ngo’s zullen gaan die loyaal aan de overheid zijn. Monika Wielichowska van de oppositiepartij Burgerplatform stelde dat de wet „de deur opent naar ideologisch gemotiveerde beslissingen”.

President Andrzej Duda, die de afgelopen week in conflict raakte met zijn eigen PiS over eveneens omstreden wetten over de rechtspraak, moet de ngo-wet nog ondertekenen. Hij heeft al aangekondigd niet dwars te zullen liggen.