Opnieuw gewonde door vallende rotsen in Yosemite Park

Op de beroemde rotspunt El Capitan viel woensdag nog een dode door vallend gesteente.

Een bergbeklimmer kijkt donderdag toe op de top van El Capitan, terwijl onder hem een deel van de rotsformatie naar beneden komt.
Een bergbeklimmer kijkt donderdag toe op de top van El Capitan, terwijl onder hem een deel van de rotsformatie naar beneden komt. Foto: Peter Zabrok / AP

In het Amerikaanse natuurpark Yosemite is donderdag opnieuw iemand gewond geraakt nadat een stuk rots naar beneden kwam. Het ongeval gebeurde wederom bij de beroemde granietformatie El Capitan - hier overleed woensdag (lokale tijd) nog een 32-jarige Britse toerist door vallende rotsblokken. Een ander raakte toen gewond.

Na het ongeluk donderdag werd de gewonde per helikopter afgevoerd naar een ziekenhuis. Het is nog onduidelijk hoe hij of zij eraan toe is. Woensdag kwam bij een grote rotsverschuiving zo’n 1.200 ton graniet naar beneden op een populair wandelpad, waar op dat moment een Brits stel aan het klimmen was. De 32-jarige Andrew Foster overleefde het ongeluk niet, zijn vrouw raakte ernstig gewond.

Parkbeheerders hebben de wegen rondom de top van El Capitan uit voorzorg omgeleid. Op foto’s is te zien hoe een grote stofwolk opstijgt, kort na de rotsverschuiving. Volgens het parkbeheer is het stuk graniet dat donderdag naar beneden kwam nog groter dan dat van een dag eerder. Jaarlijks meten geologen zo’n tachtig rotsverschuivingen in Yosemite Park. Meestal vallen hierbij geen gewonden of doden.

El Capitan is een van de populairste bezoekerspunten in Yosemite Park. Onder bergsporters staat de formatie bekend als een van de meest uitdagende pieken om te beklimmen. Momenteel is het hoogseizoen voor bergbeklimmers.