‘Misstanden bij grootste kipleverancier Groot-Brittannië’

Op beelden is te zien hoe werknemers van de Britse 2 Sister Group de slachtdatum van de kip aanpassen.

Bij de Britse leverancier werd de slachtdatum van de kip aangepast
Bij de Britse leverancier werd de slachtdatum van de kip aangepast Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Bij de grootste leverancier van kippenvlees in Groot-Brittannië zijn ernstige misstanden ontdekt. Dat schrijft The Guardian naar aanleiding van eigen onderzoek samen met ITV News. Uit het onderzoek blijkt dat de leverancier de slachtdatum van de kip aanpaste en oud vlees werd als nieuw vlees verkocht.

The Guardian en ITV News maakten met een verborgen camera filmbeelden bij het bedrijf 2 Sisters Food Group, dat eenderde van alle pluimveeproducten in Groot-Britannië produceert. Op de beelden is te zien hoe medewerkers het kippenvlees dat op de grond valt, weer terug op de lopende band gooien en hoe ze de labels waarop de slachtdatum staat vervangen voor een latere datum.

Werknemers van het bedrijf hebben aan The Guardian bevestigd dat hen gevraagd is de labels te vervangen waarop de slachtdatum staat. De krant sprak met twintig werknemers. Soms werd de datum met één dag aangepast, in sommige gevallen ging het om meerdere dagen. Dat is illegaal, meldt The Guardian. Ook werd het referentienummer van het vlees aangepast. Dat nummer wordt gebruikt door warenautoriteiten wanneer er een volksgezondheidsprobleem ontstaat om slechte partijen kip te isoleren.

Kippenvlees dat werd teruggestuurd door de supermarkten kreeg een nieuwe verpakking en ging weer terug naar de supermarkt als nieuw vlees. Werknemers verpakten het oude vlees met nieuw vlees en dat ging weer terug naar de supermarkt.

Lees ook over falend toezicht: Hoe zieke biggen en vieze kippen op je bord belanden

‘Geen Britse kip in Nederland’

De 2 Sisters Group zegt de beschuldigingen zwaar op te nemen, maar ze hebben nog geen tijd gehad om zelf onderzoek te doen. Ook de supermarkten die kippenvlees afnemen bij het bedrijf, waaronder Lidl en Aldi, zijn direct gestart met onderzoek. Lidl zegt dat het kippenvlees van de 2 Sisters Group niet verkocht wordt bij de Nederlandse vestigingen.

Storteboom, het dochterbedrijf van 2 Sisters Group in Nederland, zegt dat de kip die verwerkt wordt in Groot-Brittannië niet in Nederland terechtkomt. “Wij exporteren naar Groot-Brittannië maar importeren geen Britse kip naar Nederland”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Ook zegt ze dat de misstanden niet bij Storteboom voorkomen: “Wij hebben een sluitend traceringssysteem voor de producten, dat door onszelf en door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt gecontroleerd.”

De NVWA heeft nog geen meldingen ontvangen van de Britse warenautoriteit dat er slechte kip geëxporteerd is naar Nederland. “Mocht dit het geval zijn, dan is het aan de bedrijven om het product uit de schappen te halen en dan zien wij daar op toe”, zegt een woordvoerder.