Keijser haalt WK-zilver in lichte skiff

De 20-jarige roeister heeft de eerste Nederlandse medaille gehaald op de WK roeien in Florida.

Foto Alexandra Wey/ EPA

Marieke Keijser heeft vrijdag bij het Wereldkampioenschap roeien in Florida zilver veroverd in de lichte skiff. Het is de eerste medaille voor het Nederlandse team. De lichte skiff is een niet-olympisch nummer.

De 20-jarige roeister nam halverwege de leiding, maar moest die positie 300 meter voor de finish prijsgeven aan de Zuid-Afrikaanse Kirsten McCann (7.38,78). Keijser finishte in 7.42. De Amerikaanse Mary Jones pakte het brons.

Zeer tallentvolle roeister

Aan persbureau ANP laat Keijser weten dat ze prima kan leven met de tweede plaats.

“Ik ging voor goud. Zo ben ik ook van start gegaan. Ik wilde de rest ‘breken’. Dat is prima gelukt denk ik zo. Alleen was McCann op het einde net iets sterker.”

De Rotterdamse Keijser werd dit jaar al wereldkampioen bij de beloften. Ze wordt beschouwd als de talentvolste roeister van de Nederlandse ploeg.

Lees ook: Ze was balletdanseres, nu roeister. Het perfectionisme is gebleven

In het olympische nummer dubbeltwee is Keijser gekoppeld aan Ilse Paulis, die met haar vorige partner Maaike Head goud haalde tijdens de Spelen in Rio. Het nieuwe duo werd op de EK dit jaar in zijn eerste wedstrijd tweede. Bijzonder is dat Keijser haar sportcarrière is begonnen als balletdanseres.