Bernard Welten weg bij politie vanwege aanhoudende kritiek op honorering

Voormalig politiechef Bernard Welten stapt per 1 maart volgend jaar op bij de politie vanwege de ophef over zijn salaris. Hij verdiende als hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie en daarna als bijzonder adviseur van de Nationale Politie 255.000 euro per jaar, ruim boven de balkenendenorm.

Welten stond tussen 2004 en 2011 aan het hoofd van de Amsterdamse politie. De huidige korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, nodigde Welten vorig jaar uit voor een gesprek over diens salaris.

Welten stopt vier jaar voordat hij recht heeft op pensioen en doet afstand van loon en bijzondere regelingen in zijn contract. Volgens de RVD levert het eervolle ontslag van Welten de politie een besparing op van 700.000 euro. Als compensatie voor pensioenverlies krijgt Welten eenmalig 15.000 euro bruto.

Een woordvoerder van politievakbond ANPV noemt de hele affaire „zuur”. „We vonden het al vreemd dat Welten als adviseur in dienst bleef. En nu kan hij blijkbaar als extern adviseur ingehuurd worden.”