Amerikaanse verkiezingen

Facebook, Google en Twitter getuigen voor Congres over politieke advertenties Russen

Facebook, Google en Twitter worden op 1 november gehoord door de twee Amerikaanse Congrescommissies voor de inlichtingendiensten die onderzoek doen naar Russische inmenging in de presidentsverkiezing ten faveure van president Trump. Facebook onthulde eerder dat Russische trollen voor meer dan 100.000 dollar aan verkiezingsadvertenties hadden verspreid.

Trump beschuldigde Facebook woensdag van vooringenomenheid tegen hem. Hierop reageerde Facebook-topman Mark Zuckerberg met een verantwoording, waarin hij stelde dat Facebook juist alle partijen aan het woord laat en dat de ton aan Russische advertenties in het niet valt bij de honderd miljoen die de partijen zelf aan Facebookreclame hebben uitgegeven. Verder stelde Zuckerberg dat Russen ook na de verkiezingen via Facebook de Amerikaanse publiek opinie trachtten te beïnvloeden.

Democraten riepen op om de regels voor politieke reclame aan te scherpen. Facebook wil voortaan laten zien wie welke advertenties heeft betaald, en welke advertenties nog meer van diegene komen. (Reuters)