OM start strafonderzoek naar euthanasiegeval

Volgens de Regionale Toetsingscommissie Euthanasie heeft de arts onzorgvuldig gehandeld.

Het is voor het eerst dat het OM onderzoek doet naar een strafbare euthanasie
Het is voor het eerst dat het OM onderzoek doet naar een strafbare euthanasie Foto Roos Koole/ANP

Het Openbaar Ministerie gaat een strafrechtelijk onderzoek doen naar een mogelijke strafbare euthanasie. De Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) oordeelde begin dit jaar dat een arts bij een euthanasie op een 74-jarige vrouw ‘niet heeft gehandeld overeenkomstig met de zorgvuldigheidseisen’. De RTE stuurde haar oordeel naar het OM, waarna het College van procureurs-generaal vaststelde dat er verdenkingen zijn van strafbaar handelen.

Het gaat om een geval waarin een arts in een verpleeghuis euthanasie pleegde op een 74-jarige vrouw. Zij had wel een wilsverklaring opgesteld, maar die werd door de RTE als onduidelijk en tegenstrijdig bestempeld. Ook bij het uitvoeren van de euthanasie is de arts niet zorgvuldig geweest bij het navolgen van de regels.

Het is de eerste keer dat het OM een strafonderzoek doet naar euthanasie waar de arts zich niet aan de zogenoemde zorgvuldigheidseisen heeft gehouden. In 2013 deed het OM strafrechtelijk onderzoek naar huisarts Tromp uit Tuitjenhorn. In dit geval was het strikt gezien geen euthanasie, omdat de arts dit niet als zodoende heeft behandeld. Bij het donderdag aangekondigde strafonderzoek gaat het wel om euthanasie.

Correctie: In een eerdere versie stond dat dit niet de eerste keer is dat er een strafrechtelijk onderzoek is gedaan naar euthanasie, dit klopt niet.