Vliegtuigbouwer

Handelsruzie tussen Amerikanen en Britten om Bombardier

Tussen de VS enerzijds en Canada en het Verenigd Koninkrijk anderszijds, is een groot handelsconflict ontstaan over de Amerikaanse behandeling van de Canadese vliegtuigbouwer Bombardier. Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken heeft een heffing van 220 procent opgelegd op vliegtuigen van Bombardier. Dat maakt de verkoop van de vliegtuigen uit deze C-Serie in de VS zeer onaantrekkelijk. Volgens de Amerikanen is de heffing gerechtvaardigd omdat de vliegtuigen met subsidie gebouwd worden. Omdat de vleugels van het vliegtuig in Noord-Ierland gemaakt worden, heeft de Britse regering gedreigd dat het Amerikaanse Boeing straks geen Britse overheidsopdrachten meer krijgt. De Britse minderheidsregering van premier Theresa May wordt gesteund door de Noord-Ierse DUP-partij. (NRC)