Hulpverlening aan Puerto Rico versoepeld

Schepen buiten de Verenigde Staten kunnen nu goederen aan het getroffen eiland leveren zonder daarvoor hoge tarieven te betalen.

De 3,4 miljoen mensen die op Puerto Rico wonen, zitten sinds vorige week zonder stroom.
De 3,4 miljoen mensen die op Puerto Rico wonen, zitten sinds vorige week zonder stroom. Foto Carlos Giusti/AP

Het verstrekken van noodhulp aan het door de orkaan Maria getroffen eiland Puerto Rico is versoepeld. Schepen die van buiten de Verenigde Staten hulpgoederen willen leveren aan het eiland hoeven daarvoor de komende tien dagen geen hoge tarieven te betalen.

De Amerikaanse president Donald Trump maakte donderdag bekend dat hij tijdelijk de Jones Act schrapt waarin staat dat vervoer over water tussen Amerikaanse havens alleen door Amerikaanse schepen mag worden uitgevoerd. Trumps perswoordvoerder Sarah Sanders laat op Twitter weten dat de tijdelijke opheffing “gelijk effect zal hebben”. Volgens het Witte Huis zijn inmiddels vier havens en acht vliegvelden op het eiland weer open en zijn 44 van de 69 ziekenhuizen op het eiland weer operationeel.

Twitter avatar PressSec Sarah Sanders At @ricardorossello request, @POTUS has authorized the Jones Act be waived for Puerto Rico. It will go into effect immediately.

Kritiek

De regering-Trump kreeg de afgelopen dagen het verwijt dat zij de crisis op het eiland negeert. De hulp door orkanen getroffen Amerikaanse staten Florida en Texas kwam veel sneller op gang.

De gouverneur van Puerto Rico waarschuwde eerder deze week dat er een humanitaire crisis op het eiland dreigt en dat als er niet snel hulp komt, Puertoricanen massaal gaan verhuizen – naar het Amerikaanse vasteland.

Lees ook: Verwoest Puerto Rico eist gelijke behandeling van VS

De 3,4 miljoen mensen die op Puerto Rico wonen, zitten sinds vorige week zonder stroom en er is een groot gebrek aan drinkwater en benzine. Wegen zijn onbegaanbaar en telefoneren is goeddeels onmogelijk. Volgens lokale media kostte orkaan Maria op Puerto Rico aan zestien mensen het leven.

Dinsdag zei Trump dat hij Puerto Rico, en de nabije Maagdeneilanden die eveneens getroffen zijn, op 3 oktober zou bezoeken.