Sociale media

Twitter experimenteert met verdubbeling aantal tekens

Twitter gaat experimenteren met tweets van maximaal 280 tekens. In een blog maakt het sociale medium bekend dat een kleine groep gebruikers onderdeel is van een proef waarbij het aantal tekens kan worden verdubbeld van 140 naar 280. Het is de bedoeling dat binnenkort alle twitteraars van de verruiming gebruik kunnen maken. Aanleiding is een onderzoek van Twitter waaruit blijkt dat in de meeste talen gebruikers bij het twitteren last hebben van ‘cramming’, proppen. Vanwege het beperkte aantal tekens moeten woorden met een emotionele betekenis of belangrijke toevoeging worden geschrapt of worden tweets helemaal niet verstuurd.

De proef lijkt een poging van Twitter om het aantal gebruikers weer te laten groeien. Begin dit jaar kelderde de beurskoers na het zoveelste financiële verlies.

Gebruikers reageerden woensdag geschrokken op het voornemen. Velen vinden dat het versturen van tweets van 140 tekens de kern is van Twitter en dat die kern nu wordt aangetast. De 140 tekens zijn gebaseerd op een sms-bericht, dat bestaat uit 160 tekens. Twitter reageerde: „We begrijpen dat […] er een emotionele band is met 140 tekens – wij voelden dat ook. Maar we probeerden dit, zagen de kracht van wat het zal doen, en werden verliefd op deze nieuwe, nog steeds korte, beperking.” (NRC)