Rijstsubsidie

Thaise oud-premier bij verstek veroordeeld om plichtsverzuim

Voormalig premier Yingluck Shinawatra van Thailand is woensdag veroordeeld tot vijf jaar cel. Een Thaise rechtbank achtte haar schuldig aan plichtsverzuim bij de verstrekking van rijstsubsidies, meldt persbureau Reuters. Boeren kregen door een subsidie van Shinawatra vijftig procent meer dan de marktprijs. Die subsidie werd mateloos populair, met miljardenverliezen en overproductie tot gevolg. Eigenlijk zou de uitspraak op 25 augustus worden gedaan. Honderden demonstranten hadden zich toen bij de rechtbank verzameld. Vanwege ‘oorpijn’ kwam de oud-premier niet opdagen. Er volgde een arrestatiebevel en Shinawatra wist naar het buitenland te vluchten. Ze verblijft nu bij haar broer in Dubai, eveneens oud-premier. Deze Thaksin Shinawatra ontloopt een celstraf vanwege corruptie. (NRC)