Prijsafspraken

Miljoenenboete voor Scania

De Europese Commissie legt de Zweedse vrachtwagenfabrikant Scania een boete op van 880,5 miljoen euro. Het bedrijf schond het Europese mededingingsrecht, meldt de Commissie woensdag.

Scania maakte veertien jaar lang prijsafspraken met vijf andere truckfabrikanten. Het kartel zorgde verder voor een vertraagde introductie van technologieën die voldeden aan strengere emissieregels en rekende de kosten voor de ontwikkeling van die technologieën door aan klanten. Deze samenwerking tussen de bedrijven duurde van 1997 tot 2011.

De zes fabrikanten produceren „samen meer dan negen van de tien middelgrote en zware trucks die in Europa worden verkocht”, meldt de Commissie in een persverklaring. Dat komt neer op driekwart van het vervoer van goederen door Europa. „Deze fabrikanten zouden moeten concurreren in plaats van samen te spannen – juist wat betreft de milieumaatregelen.”

Scania weigerde om mee te werken aan het onderzoek van de commissie. Andere bedrijven uit het kartel deden dat wel en werden al in juli 2016 bestraft. De Europese Commissie trof toen een schikking met de bedrijven DAF, Daimler, Iveco en Volvo/Renault, die samen 2,93 miljard euro betaalden. MAN, een dochterbedrijf van Volkswagen, tipte de Europese commissie in 2011 en werd daarom vrijgesteld van de boete. (NRC)