Nederlander vecht in Oost-Oekraïne

Oekraïne Een filmpje toont vermoedelijk een ‘oud-NAVO-officier’ uit Zeeland die zich bij pro-Russiche-seperatisten in Oekraïne zou hebben aangesloten.

Strijder ‘Pascal’ uit Zeeland
Strijder ‘Pascal’ uit Zeeland Federal News Agency

In de Oost-Oekraïense regio Donbas is een Nederlander opgedoken die zou vechten aan de zijde van de pro-Russische separatisten. De Nederlander, de 38-jarige Pascal H. uit Axel in Zeeland, zou al meer dan een jaar actief zijn in de zelfverklaarde volksrepubliek Donetsk (DNR). Dat vertelt de man in een interview dat woensdag werd gepubliceerd door de Russische nieuwssite Federal News Agency.

In het filmpje, dat zou zijn opgenomen aan het front bij Avdeevka, vertelt de Nederlander, die wordt opgevoerd als ‘oud-NAVO officier’, dat hij vijftien jaar geleden bij de NAVO-troepen in Bosnië was gestationeerd. In de loop der jaren raakte hij gedesillusioneerd over het westerse optreden in brandhaarden als Libië, Irak en Syrië. In de zomer van vorig jaar zou hij daarom met zijn vrouw en twee kinderen uit Nederland zijn vertrokken. Via Polen, Letland en Rusland zou de man uiteindelijk in Oost-Oekraïne terecht zijn gekomen, waar hij de wapens opnam, naar eigen zeggen om tegen het ‘fascisme’ te vechten.

„Ik stond twee dagen aan de grens, omdat Russische grensbewakers mij vanwege mijn visum niet door wilde laten naar de DNR.” Uiteindelijk zouden officieren uit het leger van de DNR zijn verhaal hebben aangehoord en hem hebben opgenomen, „waarvoor ik hen erg dankbaar ben”, zegt hij.

NRC heeft de identiteit van de Nederlander inmiddels via anonieme bronnen en sociale media achterhaald. Hij zou inderdaad in Bosnië actief zijn geweest, zo meldt een bekende van de man op Facebook. Die informatie is echter door het ministerie van Defensie nog niet officieel bevestigd. Hoewel het interview met FAN in het Engels plaatsvond, is de man ook in het Nederlands te horen. Het lijkt niet waarschijnlijk dat zijn gezin bij hem is in het gebied.

Sinds 2014 staan pro-Russische separatisten, gesteund door Rusland, en Oekraïners tegenover elkaar in de Donbas-regio in Oost-Oekraïne. In het gewapende conflict zijn tot nu toe meer dan tienduizend doden gevallen en zijn naar schatting twee miljoen mensen gevlucht. Ondanks een staakt-het-vuren eist het geweld nog dagelijks slachtoffers.

Dit is een geactualiseerde versie.