‘Mijn moeder, mijn vader en ik geloofden het nieuws niet’

Khadija Alsheikh De 25-jarige Khadija zegt dat de nieuwe regel ‘onafhankelijkheid’ betekent.

Een Saoedische vrouw (niet de geïnterviewde) rijdt in Jeddah, 27 september 2017.
Een Saoedische vrouw (niet de geïnterviewde) rijdt in Jeddah, 27 september 2017. Foto Reem Baesdhen/AFP

Khadija Alsheikhs week kan niet meer stuk. Ze heeft woensdagavond net een sollicitatiegesprek gehad voor een baan als crossfittrainer, dat erg goed ging. „Ik ben zo blij”, zegt de 25-jarige afgestudeerde geneeskundestudent via Facebook-chat.

Maar nog blijer is Alsheikh, die geboren en getogen in hoofdstad Riad, vanwege het historische nieuws dat Saoedische vrouwen voortaan mogen rijden. Daarvoor zal ze zelf overigens nog wel eerst op rijles moeten.

Lees ook deze analyse over het besluit: Goed voor de economie en publiciteit, dus mag Saoedische vrouw autorijden

„Je hebt echt geen idee hoe fantastisch dit voor ons is”, zegt ze. „In eerste instantie geloofde ik het nieuws niet. Ik was op weg naar huis van een dansles. Toen mijn vader thuis opendeed riep ik: Wij mogen voortaan ook rijden! Maar hij geloofde het ook weer niet”, zegt ze.

„Ik zette het nieuws aan en er werd nergens anders over gesproken. Mijn moeder lag al te slapen, ik heb haar toen wakker gemaakt en het geweldige nieuws aan haar verteld.”

Wat zei je moeder?

„Weet je, ze hadden het hier al over toen zij op de middelbare school zat. Ze is nu 58 jaar oud. Mijn moeder was daarom in shock. Toen ik haar eenmaal had overtuigd dat het echt klopte hebben we elkaar vastgehouden.”

Wat betekent het dat jullie binnenkort mogen rijden?

„Het betekent onafhankelijkheid. Ik hoef niet meer op iemand te wachten die mij moet komen ophalen. Ik hoef niet meer al mijn geld en tijd aan chauffeurs te verspillen. Openbaar vervoer hebben we hier niet.”

Hoeveel geld was je kwijt aan chauffeurs?

„Het verschilt per maand maar het kostte minimaal 500 Saoedische dollar, soms het dubbele.” Omgerekend is dat een bedrag tussen de 113 en 226 euro per maand.

Volgens Alsheikh wordt er woensdag in haar omgeving nergens anders meer over gesproken dan over de voorgenomen hervorming.

Wat betekent dit nieuwe beleid voor de vrouwenrechten in Saoedi-Arabië?

„Het laat zien dat vrouwen meer worden gehoord, we krijgen meer rechten en steeds meer mannen staan achter ons.”