Recensie

Recensie Beeldende kunst

Het zuiden ontdekt de hedendaagse realisten

Beeldende kunst Galeries voor goed hedendaags realisme zijn er in Nederland niet zo veel. In het Brabantse Nuenen kan galerie Bonnard zo’n plek worden.

Piet Sebens, Ansjovis in blik ( 14 x 13,2cm, olieverf over acryl)
Piet Sebens, Ansjovis in blik ( 14 x 13,2cm, olieverf over acryl) Piet Sebens

Galerietjes voor gezellige, verkoopbare figuratieve kunst zijn er genoeg in Nederland, maar er zijn weinig plekken waar serieus te nemen hedendaags realisme in de volle breedte wordt getoond. In het zuiden van het land zijn ze al helemaal dun gezaaid. Galerie Bonnard in Nuenen zou zo’n plek kunnen worden. De galerie (‘sinds 1987’) heropende afgelopen weekend op een nieuwe locatie, met nieuwe eigenaars en een grotendeels nieuw aanbod.

De openingstentoonstelling geeft een dwarsdoorsnede van dat aanbod te zien. Het mag nog wel wat avontuurlijker – een enkel interieurwinkelbeeldje of glossy stilleven kan worden gemist – maar er is nu al veel interessants te bekijken en de variatie is behoorlijk.

Naast de secure natuur in de etsen en houtsneden van Charles Donker en Siemen Dijkstra zijn er de breed gekwaste landschappen van Frank Dekkers en de felgekleurde hijskranen en stapels scheepscontainers van Gineke Zikken. Tegenover een klein vierkant schilderij van een blikje ansjovis door Piet Sebens staat een levensgroot Gouden kalf van Eric Schutte, gemaakt van gesmolten gele oormerken. Schutte exposeert ook een witte reiger van gesmolten plastic bestek.

Venster (olieverf op doek, 135,2 x 215,2 cm) Mario ter Braak

Galerie Bonnard gaat nu in het zuiden veel realisten uit het hoge noorden vertegenwoordigen, onder wie Joost Doornik, Peter Durieux, Mario ter Braak en Rutger Hiemstra. Het zou geen gek idee zijn als de galeriehouders daarnaast nog wat meer van de randstedelijke schilders, grafici en beeldhouwers adopteerden die verweesd zijn sinds de sluiting van Galerie Petit in Amsterdam, begin dit jaar.

En dan maar afwachten of de in figuratieve kunst geïnteresseerde kijkers en kopers naar Nuenen willen afreizen. Wat kan helpen is dat de beroemdste negentiende-eeuwse Nederlandse schilder een paar jaar in het Brabantse dorp heeft gewoond en gewerkt. Misschien trekt Van Gogh de bezoekers naar Bonnard.