Geketend aan bed, bezocht door demonen

Netflix komt met twee nieuwe films naar het werk van thrillerschrijver Stephen King. 1922 is een klassiek gothic griezelverhaal à la Poe, met een moordenaar die wordt geplaagd door de geest van zijn slachtoffer en door veel ratten. Gerald’s Game, die vrijdag online komt, is meer een psychologische thriller, geregisseerd door Mike Flanagan.

De film is nog niet te zien, maar in de trailer zien we dat een man (Bruce Greenwood) zijn vrouw Jesse (Carla Gugino) aan het bed bindt met handboeien, voor een seksspel in een afgelegen vakantiehuis. Maar dan krijgt hij een hartaanval en ligt Jesse dagen geketend aan bed. Terwijl dorst en doodsangst toeslaan, wordt ze bezocht door demonen uit heden en verleden. In de trailer zien we een meisje – Jesse’s jongere zelf – die de geketende vrouw langs wat jeugdtrauma’s gidst, en we zien een hond die een hap van haar wil nemen.

In een interview met Vulture zegt King dat het verhaal uit 1991 nog steeds actueel is: „De thema’s – verdrongen herinneringen en hoe vrouwen worden misbruikt – zijn belangrijk in deze tijd. We hebben nog steeds veel problemen met hoe de samenleving vrouwen behandelt. Een vrouw in handboeien is behoorlijk expliciet wat dat betreft.”

King, sinds de jaren tachtig een geliefd schrijver in Hollywood, beleeft dit jaar een hausse aan nieuwe bewerkingen. Op Stranger Things (een hommage aan King en Spielberg) volgden de horrorclownfilm IT, de fantasy-western The Dark Tower en de series Mr. Mercedes en Castle Rock.

Hoe wisselvallig de pakweg honderd boekverfilmingen ook zijn, de schrijver zegt op cultuursite Vulture dat hij toch altijd geniet: „Het is alsof de regisseur van mij een lanceerplatform koopt, waar hij zijn eigen raket op zet. Soms werkt hij, soms ontploft hij. Maar zelfs de slechtste films zijn verdomd geweldig.”