Bovag-garantie wordt omgevormd tot verzekering

Tweedehands auto’s De ‘Bovag-garantie’ blijkt volgens de definities van DNB een verzekering. De overeenkomst wordt nu aangepast.

Bovag-garantie wordt verzekering
Bovag-garantie wordt verzekering Foto Koen Suyk/ANP

De Bovag-garantie, waarmee garagehouders garantie kunnen geven op tweedehands auto’s, wordt omgevormd tot een verzekering. De aanpassing is noodzakelijk omdat is gebleken dat de regeling niet valt binnen de definitie van garantie van De Nederlandsche Bank (DNB). Dat zegt een woordvoerder van brancheorganisatie Bovag na berichtgeving van Het Financieele Dagblad.

Voor een verzekering gelden regels waar Bovag en de aangesloten zesduizend garagehouders nog niet aan voldoen. De Bovag-woordvoerder laat weten dat er „geen sprake van is dat er een einde komt aan de garantie”.

Alleen moeten de voorwaarden aangepast worden om de regeling om te bouwen tot een verzekering. Dat zal leiden tot een „iets aangepaste overeenkomst”. Bestaande garagehouders zullen de komende tijd garantiehouders gewoon blijven helpen.

De Bovag-garantie kwam in juli dit jaar binnen de brancheorganisatie ter discussie te staan na onduidelijkheid over de verzekeringsdefinitie die te vinden was op de website van toezichthouder DNB.

Bovag heeft de zaak naar eigen zeggen vervolgens zelf met experts en advocaten onderzocht. Omdat er sprake is van een overeenkomst waarbij tegen betaling van een premie een eventuele reparatie gedaan wordt, was de conclusie dat volgens de definitie van DNB sprake is van een verzekering.

DNB zegt dat er inhoudelijk aan het beleid „niets is veranderd”. Een woordvoerder laat weten dat een bepaalde passage over bovenwettelijke garantie is verwijderd omdat deze „tot onduidelijkheid leidde bij bepaalde partijen”. Of daarover toen ook contact is geweest bij Bovag, wil hij niet zeggen.

Garages met een Bovag-sticker geven een klant zes maanden na de aankoop van bepaalde tweedehands auto’s garantie. Garagehouders betalen lidmaatschapsgeld om zichzelf een Bovag-garag te mogen noemen en de branche-organisatie laat alleen bedrijven toe die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een aangesloten garagehouder betaalt zelf de kosten en de garantie vervalt als het bedrijf failliet gaat.

De Bovag-woordvoerder denkt dat de organisatie enkele maanden nodig heeft om met een aangepaste overeenkomst te komen. Het nieuwe verzekeringsproduct blijft Bovag-garantie heten. Waarschijnlijk zal via verzekeringsdochter Bovemij een garantieverzekering aangeboden worden.