Celstraffen tot 3,5 jaar geëist voor pgb-fraude

De twee hoofdverdachten zouden ruim 1,2 miljoen euro hebben witgewassen. In een andere pgb-fraudezaak zijn deze week de bestuurders van twee zorgbureaus opgepakt.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag voor de rechtbank in Den Haag celstraffen tot 3,5 jaar geëist tegen vier verdachten van fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb). De twee hoofdverdachten zouden in totaal ruim 1,2 miljoen euro hebben witgewassen.

Met hun Zorg Bureau Schiedam hebben de hoofdverdachten tientallen cliënten financieel opgelicht, stelt het OM op basis van onderzoek door de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De meeste slachtoffers waren op leeftijd en hadden een Turkse achtergrond. Zij waren de Nederlandse taal niet machtig en stonden hun bankpassen en pincodes af aan de verdachten. Om de schijn te wekken dat pgb-geld daadwerkelijk werd besteed aan zorg, zorgde een bestuurder van een stichting voor groepsbegeleiding voor valse facturen.

Ook zouden de twee hoofdverdachten een ambtenaar van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) hebben omgekocht. Zij zorgde er volgens het OM voor dat indicaties zo werden gewijzigd dat cliënten extra zorggeld ontvingen. Volgens het OM hadden de verdachten uiteindelijk de controle over meer dan vijftig rekeningen van klanten.

‘Uitgekookt’

Kort nadat de fraude ontdekt werd door een verzekeraar, vertrokken de twee hoofdverdachten met hun kinderen naar Turkije, meldt het OM. De vrouwelijke hoofdverdachte is daar nog steeds; de mannelijke hoofdverdachte liep een half jaar geleden in België tegen de lamp. Hij zit in voorlopige hechtenis.

Tegen de twee hoofdverdachten heeft het OM 3,5 jaar gevangenisstraf geëist. De CIZ-ambtenaar moet, als het aan het OM ligt, een celstraf van tien maanden krijgen; de bestuurder van de stichting voor groepsbegeleiding (een voormalig gemeenteraadslid) vijftien maanden gevangenisstraf. “Een fraude op een dergelijk uitgekookte manier is ondermijnend voor het Nederlandse zorgstelsel. Dit dient zwaar te worden bestraft”, zei de officier van justitie in de rechtbank.

4 miljoen weggesluisd

In verband met een andere pgb-fraudezaak zijn deze week ook de bestuurders van twee zorgbureaus opgepakt. Het gaat om twee mannen die een zorgbureau in de regio’s Tilburg en Zaanstad leidden. Volgens het OM is er sinds 2012 zo’n 4 miljoen euro weggesluisd, die bedoeld was voor de zorg van gehandicapte jongeren.

Het OM vermoedt dat de mannen al sinds 2012 zorg declareerden voor gehandicapte jongeren, maar die vervolgens nooit hebben verleend. De instellingen bieden huisvesting aan de jongeren, van wie sommigen zware psychische stoornissen en licht verstandelijke handicaps hebben. Zij moesten volgens het OM hun bankpassen, DigiD en pincodes afstaan.

De twee bestuurders worden verdacht van oplichting en valsheid in geschrift. De recherche van de Inspectie heeft beslag gelegd op hun auto’s, woningen en bankrekeningen. Naast de twee hoofdverdachten zijn nog twee andere leidinggevenden gehoord. De zaak kwam aan het licht na een melding van de gemeente Zaanstad in 2016.