Bernard Welten weg bij politie om aanhoudende kritiek over honorering

Voormalig politiechef Bernard Welten stapt per 1 maart volgend jaar op bij de politie. Hij vertrekt vanwege de ophef over de hoogte van zijn salaris: hij verdiende als hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie en daarna als bijzonder adviseur van de Nationale Politie 255.000 euro per jaar, royaal boven de balkenendenorm.

Welten stond tussen 2004 en 2011 aan het hoofd van de Amsterdamse politie. Ook daar ontstond al ophef over de hoogte van zijn salaris. De huidige korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, nodigde Welten vorig jaar uit voor een gesprek over diens salaris als adviseur.

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat demissionair minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie, VVD) het vertrek van Welten deze donderdag aan de Tweede Kamer zal melden. Welten stopt vier jaar voordat hij recht heeft op pensioen en doet afstand van loon en bijzondere regelingen in zijn contract. Volgens de RVD levert het eervolle ontslag van Welten de politie een besparing op van 700.000 euro.