Recensie

Recensie Film

3FM zoekt de beste filmpjes op YouTube

Niet de radio, maar YouTube is de plek om nieuwe muziek te ontdekken. Dat blijkt uit diverse onderzoeken naar de mediaconsumptie van met name jongeren. YouTube en hitradio vormen in dat verband een moeizame combinatie van twee concurrenten.

3FM-dj Domien Verschuuren doet deze week een dappere poging om beide media samen te brengen. Vrijdag, als in Utrecht op het Nederlandse Film Festival de Gouden Kalveren worden uitgereikt, houdt Verschuuren een alternatieve wedstrijd voor online video. Met een grappige naam: het Houten Kalveren Gala.

Op de radio en de sociale media van zijn ochtendprogramma Domien – Jouw Ochtendshow besteedt Verschuuren aandacht aan wat hij noemt „de mooiste, vetste en meest ondergewaardeerde video’s” die in Nederland worden gemaakt. „Er zijn te veel goede films met te weinig views”, aldus Verschuuren in de aankondiging van zijn videowedstrijd. „Die verdienen ook een podium.”

Om welk soort filmpjes het gaat, zegt Verschuuren niet. Alles lijkt te mogen, maar hij heeft het wel over video’s van „ambitieuze filmmakers en acteurs die zichzelf over een tijdje zien ‘shinen’ op de rode loper.” Een jury van drie YouTubers die hun geld verdienen met filmpjes op het videoplatform, helpt hem met het beoordelen van de filmpjes: Kaj van der Ree (tevens 3FM-dj), Marije Zuurveld en juryvoorzitter Quinty ‘Quinsding’ Misiedjan.