Ziekte gaat boven ontslag

Foto Roos Koole/ANP

Wat was er eerder? De ziekmelding of het ontslagverzoek? Of was het een het gevolg van het ander? Het lijkt een kip-ei-discussie, maar timing blijkt cruciaal. Bij de Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk kwam wegens een reorganisatie een functie te vervallen. De stichting vroeg op 16 maart bij het UWV een ontslagvergunning voor die medewerker aan. Dit verzoek werd op 17 maart om 07.35 uur door het UWV ontvangen. Diezelfde dag, om 16.30 uur, meldde de werknemer zich ziek met burn-outverschijnselen. Naar eigen zeggen het gevolg van een jarenlang te hoge werkdruk en een moeizame relatie met haar werkgever.

Omdat de arbeidsongeschiktheid op dezelfde dag was ontstaan als de ontslagaanvraag was ontvangen, weigerde het UWV de vergunning. In dat geval gaat het belang van de werknemer voor, zo volgt uit de wet. En omdat een zieke werknemer niet kan worden ontslagen, was de vrouw onaantastbaar. De Stichting waagde nog een poging bij de rechtbank Gelderland, maar de rechter ziet geen mogelijkheden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, omdat de vrouw ook op dat moment nog arbeidsongeschikt is.

Werkgevers die zo’n discussie willen voorkomen, doen er dus goed aan de ontvangstbevestiging van het UWV af te wachten en pas de dag daarna de werknemer op de hoogte te brengen.

www.rechtspraak.nl: ECLI:NL:RBGEL:2017:4577