Recensie

Recensie Muziek

Vertrouwde Malinese pop: Amadou & Mariam

Het echtpaar Amadou & Mariam ontmoette elkaar op een Malinees blindeninstituut en vormden al begin jaren tachtig een muzikaal duo dat traditionele West-Afrikaanse muziek mengde met het geluid van Eric Clapton en Pink Floyd. De Europese doorbraak kwam in 2005 met hulp van Manu Chao. Het bracht het duo op vrijwel alle grote Europese festivals.

Publiekslievelingen dus, en dat blijven ze met dit soepele album ‘La Confusion’. Laat het maar aan Amadou en Mariam over om afropop te maken. Geen wilde uitspattingen, maar langzaam meeglijden op prima Malinese popliedjes. Hun achtste album opent sterk met het funky Bofou Safou en daarna komen nog wat knikjes naar elektronica, reggae en natuurlijk de rock waarmee ze opgroeiden. Wie het Malinese geluid in een alternatieve vorm wil horen, kan beter zoeken naar de remixen door onder anderen Bas Bron (Fatima Yamaha).