Twitter experimenteert met 280 tekens

Het sociale medium verdubbelt de lengte van tweets, maar gebruikers reageren gemengd.

In een experiment kunnen Twitter-gebruikers nu dubbel zo lange berichten versturen.
In een experiment kunnen Twitter-gebruikers nu dubbel zo lange berichten versturen. Foto Lex van Lieshout/ANP

Twitter gaat experimenteren met tweets van 280 tekens. In een blog maakt het sociale medium bekend dat een kleine groep gebruikers vanaf nu onderdeel is van een experiment waarbij het aantal tekens van een tweet wordt verdubbeld van 140 naar 280.

Twitter avatar Twitter Twitter Can’t fit your Tweet into 140 characters? 🤔 We’re trying something new with a small group, and increasing the char… https://t.co/y1rJlHsVB5

Aanleiding voor de uitbreiding is een onderzoek van Twitter zelf. Daaruit blijkt dat in alle talen behalve het Japans, Koreaans en Chinees, gebruikers bij het tweeten last hebben van ‘cramming‘, proppen. Vanwege het beperkte aantal tekens moeten er woorden met een emotionele betekenis of belangrijke toevoeging worden geschrapt, of worden tweets helemaal niet verstuurd.

Het experiment lijkt een nieuwe poging van Twitter om de gestagneerde groei van het aantal gebruikers te doen herleven. Het gaat al langer niet goed met het sociale medium. Begin dit jaar kelderde de beurskoers na het zoveelste forse verlies en in oktober 2016 moest het bedrijf 300 banen schrappen.

Kritiek

Veel mensen vinden dat het versturen van tweets van 140 tekens de kern is van Twitter, en dat die kern nu wordt aangetast. De 140 tekens zijn gebaseerd op een sms-bericht, dat bestaat uit 160 tekens. Twitter reserveerde 20 tekens daarvan voor de gebruikersnaam, de overige 140 voor de tweet zelf. Twitter zegt hier zelf over:

“We begrijpen dat, aangezien velen van jullie sinds jaren tweeten, er een emotionele band is met 140 tekens - wij voelden dat ook. Maar we probeerden dit, zagen de kracht van wat het zal doen, en werden verliefd op deze nieuwe, nog steeds korte, beperking.”

Op Twitter was de hashtag #280characters al snel na het nieuws een trending topic. Hoewel sommige twitteraars verheugd reageren op de langere tweets, is er ook veel kritiek. Veel twitteraars vragen al langer om een edit-knop, waarmee verstuurde tweets kunnen worden bewerkt.

Twitter avatar BarstoolBigCat Big Cat Oh shit I was selected as one of the special ones to tweet in 280 characters. HAHAHA suck it losers, I feel like Go… https://t.co/AJ6LyhVkWh
Twitter avatar RieDrayce Rie Drayce We wanted an edit button. We got #280characters instead. What the heck?! https://t.co/i6cq072CKi
Twitter avatar laura_eurich Laura Eurich So now we have double the characters to make mistakes and still no ability to edit tweets? #280characters

Trump

Ook veel van de reacties gingen over Trump. Twitter kwam dinsdag in het nieuws omdat het medium de tweets waarin president Trump Noord-Korea bedreigde, niet wilde verwijderen. Het bedrijf was daartoe opgeroepen omdat de tweets in strijd zouden zijn met de gebruiksvoorwaarden van Twitter.

Twitter reageerde dat de tweets niet worden verwijderd, omdat ze ‘nieuwswaardig’ zijn en het algemene belang dienen. Veel Twitter-gebruikers haakten hierop in.

Twitter avatar hello_jaime hermit style So only some people get longer tweets? How are they picked? Please don’t pick trump. Give him less characters! #280character
Twitter avatar jbouie Jamelle Bouie everyone: “hey twitter, could you do something to stop trump from starting a war on here?” twitter: “what if we gave him…longer tweets?”
Twitter avatar rad_analog 🦇 Trump is going to initiate WW3 over Twitter so let’s give him more characters, right? #280characters